Novi DSS će predložiti zakon o oporezivanju ekstra dobiti banaka

Beta 18.08.2023

Novi DSS je danas najavio da će predložiti zakon o oporezivanju ekstra dobiti koje su banke u Srbiji ostvarile tokom 2023. godine po stopi od 40 odsto.

"Banke su u vremenu krize i visoke inflacije tokom ove i prethodne godine drastično povećale svoju dobit na teret građana i privrede koji zbog rasta kamatnih stopa plaćaju mnogo veće rate kredita, a zauzvrat nemaju mnogo veće prihode na depozite i štednju koje imaju u bankama", navodi se u saopštenju te stranke.

Novi DSS je naveo da bilansi banaka u Srbiji od 2014. do 2021. pokazuju da su ukupno imale prosečnu godišnju dobit od oko 350 miliona evra, da su 2022. ostvarile dobit od 750 miliona evra, a da za šest meseci 2023. dobit svih banaka iznosi 607 miliona evra, što je tri puta više nego pre krize.

"Suština zakona je da se ekstra dobit banaka, a to je razlika između ostvarene dobiti tokom ove godine i prosečne dobiti ostvarene tokom poslednjih 10 godina, oporezuje po stopi od 40 odsto. Naša procena je da će tako računat porez na ekstra dobit banaka omogućiti državi prihod od više stotina miliona evra", naveo je Novi DSS.

Dodaje da ta stranka želi da u Srbiji postoje profitabilne i stabilne banke kao važan deo privrednog sistema, ali da smatra da nije pravedno niti ekonomski prihvatljivo da se banke enormno bogate dok građani i privreda siromaše.

(Beta, 08.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »