Lideri sa Balkana i najviši zvaničnici EU večeras u Atini

Beta 21.08.2023

Lideri sa Balkana i najviši zvaničnici Evropske unije okupiće se večeras u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, a u fokusu sastanka biće evropska budućnost regiona.

Na neformalnoj večeri, čiji je domaćin grčki premijer Kirijakos Micotakis, biće predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski i predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Poziv premijera Grčke, jedne od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, dobio je i kosovski premijer Aljbin Kurti, dok Albanija, koja je pozvana na nivou predsednika, neće imati predstavnika.

Najavljeno je da će na skupu biti i premijeri Hrvatske, Bugarske i Rumunije, Andrej Plenković, Nikolaj Denkov i Marsel Čolaku, tri članice EU koje u vreme samita u Solunu nisu bile deo Unije, dok je predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar sprečena da dođe.

Micotakisov poziv su prihvatili i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Grčki mediji navode da Micotakisova inicijativa ističe ulogu Grčke kao stuba stabilnosti, mira i energetske bezbednosti na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi.

Solunskom deklaracijom, usvojenom na samitu Zapadnog Balkana i EU u Solunu 2003. godine, izražena je podrška ulasku zemalja tog regiona u Uniju. Samit je imao ključnu ulogu u otvaranju vrata za ulazak više zemalja regiona u EU.

Uz proširenje EU i evropsku budućnost regiona, na sastanku bi trebalo da bude reči i o energetskoj bezbednosti na Balkanu i Jugoistočnoj Evropi i drugim temama.

Vučić je juče u Mađarskoj rekao novinarima da će u Atini razgovarati o evrointegracijama Zapadnog Balkana, a da za druge teme nije siguran.

"To je super tema i to je odlično, a videćemo koje će biti druge teme. Ne bi oni mene zbog toga zvali. A čak i da znam, ne bih o tome govorio, jer dogovor je da o tome ne pričam", kazao je Vučić.

Vučić je prošle nedelje izjavio da od ove sedmice očekuje pojačane pritiske na Beograd da uvede sankcije Rusiji. Ministar odbrane Miloš Vučević kazao je u subotu da se posebni pritisci na Srbiju zbog neuvođenja sankcija Rusiji očekuju na "važnom međunarodnom skupu" ove nedelje.

(Beta, 08.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »