Gradska organizacija penzionera Beograda podržava inicijativu za uvođenje socijalne penzije

Beta 25.08.2023

Predsednica Gradske organizacije penzionera (GOP) Beograda Ružica Belanović rekla je danas da ta organizacija podržava zvaničnu inicijativu za uvođenje socijalne garantovane "penzije".

Ona je rekla, kako je saopšteno, da ta organizacija predlaže da taj institut socijalne politike bude obavezan sastavni deo buduće Strategije o starima.

"Inicijativa za uvođenje socijalne garantovane 'penzije' u Srbiji, ne manje od 100 evra za sve građane starije od 65 godina (za žene 63,5 godina) koji ne ispunjavaju uslove za penziju, a pritom nemaju nikakve prihode, naišla je na potpuno odobravanje i bezrezervnu podršku u Gradskoj organizaciji penzionera Beograda", rekla je Belanović.

Dodala je da je, uvidom u dokumentaciju, utvrđeno da postoji ne mali broj muškaraca, a najviše žena, koji iz raznih razloga nisu stekli uslove za penziju, a stariji su od 65 godina, ne primaju socijalnu pomoć i nemaju druge prihode.

Belanović je rekla da građana sa takvim stausom ima u gradskom jezgru, ali, ipak, najviše ih je u 157 sela na teritoriji beogradskih opština.

"Reč je o majkama koje su rađale i podizale decu, bile stubovi porodica predano radile u domaćanstvima i poljoprivrednim gazdinstvima, a danas nemaju svoj dinar", rekla je predsednica GOP-a Beograda, koja u svom sastavu ima 17 opštinskih i 15 granskih udruženja penzionera i zastupa interese 385.000 penzionera Beograda, od kojih su 132.000 zvanično članovi GOP-a Beograda.

Dodala je da će njima tih 100 evra puno značiti, jer će im omogućiti zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, a da se sredstva za to davanje neće isplaćivati iz kase RF PIO, već iz republičkog budžeta.

Belanović je rekla da je neophodno da socijalna garantovana "penzija" bude sastavni deo strateških dokumenata koja se odnose na položaj starijih.

"Ovih dana je organizovana javna rasprava o Strategiji o starima za period 2024-2030. godine. Mi se, kao društveno odgovorna organizacija, zalažemo da socijalna garantovana penzija, kao poseban institut buduće socijalne politike bude sastavni deo nove Strategije za unapređenje položaja starijih lica", rekla je Belanović.

(Beta, 08.25.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »