Iseljavanje srpskih institucija iz zgrade u Severnoj Mitrovici odloženo za dve nedelje

Beta 25.08.2023

 Gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić saopštio je danas da se za dve nedelje odlaže sprovođenje odluke o iseljavanju zgrade u Severnoj Mitrovici u kojoj su ispostava Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, PIO fond, Kosovsko-mitrovački okrug i Centar za socijalni rad iz Vučitrna.

Atić je naveo da je rok u kojem četiri srpske institucije treba da napuste zgradu u naselju Bošnjačka Mahala pomeren za 15 dana i da će opštinske inspekcije o tome obavestiti institucije Republike Srbije koje rade u toj zgradi.

Opština Severna Mitrovica je pre tri dana tražila "oslobađanje" svoje zgrade koju koriste srpske institucije.

"Period od tri dana završava se u petak, 25. avgusta 2023. Odluku gradonačelnika će sprovesti zvaničnici opštine Severna Mitrovica", navedeno je ranijem odgovoru te lokalne samouprave za RTK.

RTK je pokušala da kontaktira i institucije koje rade u toj zgradi, ali su odbili da govore pred kamerama i nisu dozvolili da TV-ekipa uđe u zgradu.

Iz Srpske liste su u saopštenju naveli da su zaposleni u srpskim institucijama prvobitno bili obavešteni da u roku od tri dana moraju da napuste objekat.

Srpska lista smatra da je do toga došlo pošto je međunarodna zajednica pozvala "nelegalne gradonačelnike da rade sa alternativnih lokacija", te ​​su "otišli korak dalje i žele da nam oduzmu prostor".

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu saopštila je u sredu da odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici da uklone srpske institucije iz zgrade Opštine u Bošnjačkoj mahali nije doneta u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, niti je u skladu sa njenim zahtevima za nepreduzimanje radnji koje mogu da dovedu do pogoršanja stanja.

Portparol Evropske unije, Peter Stano, izrazio je u četvrtak zabrinutost Brisela zbog nedavnih odluka administracije Opštine Severna Mitrovica. Ove odluke, kako je istakao, utiču na bezbednost.

"Ova odluka je protivna sadašnjim naporima da se smanji napetost između Kosova i Srbije", izjavio je Stano.

On je ponovio kontinuirane pozive Evropske unije za usklađivanje i blisku saradnju u vezi sa svim odlukama koje utiču na krhku bezbednost na severu Kosova, kao i za rešavanje ovog pitanja kroz dijalog, ali da nedavne odluke ne slede tu liniju.

(Beta, 08.25.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »