Ministarka: Novi zakoni unaprediće obrazovni sistem Srbije

Beta 25.08.2023

Ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović je danas izjavila da će setom prosvetnih zakona čije je predloge na današnjoj sednici usvojila Vlada Srbije, u značajnoj meri unaprediti sistem obrazovanja, posebno prevencija i reagovanje na nasilje u ustanovama obrazovanja.

"Izmenama i dopunama osnovnog i posebnih zakona u oblasti obrazovanja jačamo vaspitnu funkciju škola i omogućavamo realizaciju utvrđenog seta mera radi bolje prevencije i efikasnijeg reagovanja i postupanja u slučajevima nasilja u školama", rekla je ministarka.

Đukić Dejanovićje naglasila da je cilj izmena povećanje odgovornosti svih aktera u školskom životu radi smanjenja nasilje među mladima.

Predložene izmene zakona omogućiće, između ostalog, da od drugog razreda osnovne škole ocena iz vladanja učenika uđe u prosek ocena na polugodištu i na kraju godine, kao i mogućnost udaljavanja učenika sa nastave u trajanju od minimum pet dana u slučaju teže povrede obaveza.

Novine donose i mogućnost pojačanog vaspitnog rada sa učenicima koji čine nasilje ili se problematično ponašaju i van škole, mogućnost društveno-korisnog rada, skraćene rokove za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka, kao i obavezu intenzivnije saradnje i komunikacije svih ustanova koje se bave zaštitom od nasilja.

Zakonskim rešenjima koje je predložila Vlada Srbije predviđeno je i smanjenje broja učenika u odeljenju od sledeće školske godine na maksimalno 28 đaka.

Jedna od izmena i dopuna zakona predviđa da se rok za početak sprovođenja državne mature pomera za školsku 2025/2026. godinu, navedeno je u saopštenju.

(Beta, 08.25.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »