Gran pri ’Vesnik mira’ pripao karikaturisti iz Kragujevca Mileti Mići Miloradoviću

Beta 26.08.2023

Žiri 22. Međunarodnog salona antiratne karikature "Kragujevac 2023" dodelio je Gran pri "Vesnik mira" poznatom karikaturisti iz Kragujevca Mileti Mići Miloradoviću.

Miloradoviću je pripala i nagrada od 1500 evra koje daruje Međunarodna asocijacija gradova "Vesnik mira".

Kako je danas saopšteno novinarima u Kragujevcu, dobinik Zlatne plakete i prve nagrade Salona je autor iz Rumunije Mihai Boboc, Srebrne plakete i druge nagrade je Valerij Tarasenko iz Rusije, dok je Bronzanom plaketom nagrađen karikaturista Mladen Đurović iz Srbije.

Nagrađeno je još šest karikaturista priznanjima i novčanim nagradama koje su obezbedili gradovi pobratimi Kragujevca - Bidgošć i Bielsko Biala iz Poljske, Ingolštat iz Nemačke, Karara iz Italije, Siren iz Francuske i Pitešti iz Rumunije.

Ova priznanja su poneli ukrajinski karikaturista Vladimir Kazanevski, Jovo Škomac i Nedeljko Ubović iz Srbije, Liviu Stanila ( Rumunija), Fan Linato (Kina) i Peshov Roman (Rusija).

Na 22. Međunarodnom salonu antiratne karikature prispelo je 1.008 radova 427 autora iz 47 država sa svih kontinenata.

Ovogodišnji žiri bio je u sastavu: predsednik Ištvan Kelemen, grafičar i karikaturista iz Mađarske, i članovi nagrađivani karukaturisti Jugoslav Vlahović, Nikola Konstandinović i Špiro Radulović i član saveta Salona Miodrag Stojilović.

Kako je saopšteno, karikaturisti na radovima priloženim Salonu svedoče tamnu stranu današnjeg sveta, ali ne pristaju na nju, već joj "sude oštricom svog pera i neusahle imaginacije".

Ocenjeno je i da ratni sukob Rusije i Ukrajine traži još snažniji antratni glas u svim delovima sveta radi obuzdavanja i zaustavljanja krvoprolića i stradanja.

Tradicionalno, nagrade Salona biće uručene na izložbi koja će biti otvorena 20. oktobra na manifestaciji "Bdenje" u Muzeju "21. oktobar" u Kragujevcu, veče uoči održavanja "Velikog školskog časa" posvećenog sećanju na nevine civile koje su nemački fašisti streljali 21. oktobra 1941. godine u Šumaricama.

(Beta, 08.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »