Selaković: Nema razlike između partizanskog borca i Aleksandra Mišića, pripadnika JVuO

Beta 30.08.2023

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je da je Drugi svetski rat "zbog antifašističkog opredeljenja apsolutno svetao primer srpske nacionalne časti".

"Ako odbranu otadžbine postavimo kao najviši ideal, onda nema razlike između bilo kog palog partizanskog borca i jednog Aleksandra Mišića, sina vojvode Živojina Mišića, koga su Nemci streljali 1941. kao pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini (JVuO)", rekao je Selaković u intervjuu za današnju Politiku.

Kako je istakao, "primera rodoljublja je bilo u oba pokreta".

"Svi naši sunarodnici koji su u tom ratu položili živote boreći se na slobodu, a pritom ostali časni i čestiti, zaslužuju sećanje i poštovanje. To važi i za sve nevine žrtve okupatorskih odmazdi, a naročito za stotine hiljada naših sunarodnika u takozvanoj NDH", naglasio je Selaković.

Prema njegovim rečima, "samo na taj način ćemo sačuvati i istinu o jasenovačkom stradanju, kao najozloglašenijem simbolu ustaških zločina, kojih je i na drugim mestima bilo na stotine".

"Zadatak srpske države je da neprestano ukazuje na veličinu otpora i stradanja našeg naroda, koji je bio i žrtva građanskog rata vođenog uporedo s borbom protiv okupatora", naveo je Selaković.

On je istakao da se "ne sme smetnuti s uma da jedan oslobodilački pokret u toku rata sprovodi revoluciju, a revolucija nikad i nigde nije prošla bez velikih žrtava".

"Smatram da i nevino stradali u periodu nakon uspostavljanja nove vlasti imaju pravo na dostojanu memoralizaciju", rekao je Selaković.

(Beta, 08.30.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »