SAD: Bajden odobrio vojnu pomoć Tajvanu

Beta 31.08.2023

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa finansiranja stranih oružanih snaga (Foreign Military Financing - FMF), navodi se u dopisu poslatom Kongresu.

Dopisom, u koji je Rojters imao uvid, Kongres se obaveštava o nameri Stejt departmenta da izdvoji do 80 miliona dolara FMF sredstava za podršku Tajvanu.

Tajvansko Ministarstvo obrane se zahvalilo, ističući da su SAD već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti ostrva prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski poslanik Majkl Mekaul, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, rekao je da mu je drago što administracija "konačno" pruža FMF Tajvanu, prenosi Hina.

"Ovo oružje ne samo da će pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokratije u regionu, nego će takođe ojačati američki položaj odvraćanja i osigurati našu nacionalnu bezbednost od sve agresivnije Kineske komunističke partije", rekao je on.

Zvaničnik Stejt departmenta potvrdio je tu informaciju i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć ne odražava nikakvu promenu u politici SAD-a.

(Beta, 08.31.2023)

Povezane vesti »

Amerika šalje oružje Tajvanu

Amerika šalje oružje Tajvanu

Politika 31.08.2023
Biden odobrio vojnu pomoć Tajvanu

Biden odobrio vojnu pomoć Tajvanu

Al Jazeera 31.08.2023
Biden odobrio slanje oružja Tajvanu

Biden odobrio slanje oružja Tajvanu

Slobodna Evropa 31.08.2023
Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »