Vučić: Orban je uslovno govorio o povodu za rat u slučaju da se sabotira gasovod

Beta 31.08.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mađarski premijer Viktor Orban rekao "uslovno" da bi zadiranje u koridor za snabdevanje gasom za Mađarsku i Srbiju bio povod za rat.

"Nadamo se da nikom neće pasti na pamet da nam tokom zime uskrati ono što smo mi i Mađarska izgradili i platili. Nemamo nikakvih naznaka da je to moguće i verujem da nikome ne pada na pamet da se tako nešto desi", rekao je Vučić, prilikom obilaska rekonstruisanog puta Raška-Novi Pazar. {Related:189469} On je rekao da je više puta "sa Viktorom i Bugarima pričao o tome, za nas je to od presudnog znača (sanbdevanje gasom), ali to bi bilo za nas kataklizma da se desi". Orban je izjavio da su Mađari odmah jasno stavili do znanja da postoji još jedan gasovod, ne 'Severni tok', već 'Južni tok', kojim gas dolazi iz Rusije duž južnog koridora, u Tursku, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. "Zajedno sa premijerom Srbije jasno sam stavio do znanja da, ako neko želi da sa južnim koridorom uradi isto što je urađeno sa severnim, onda ćemo to smatrati kao povod za rat, teroristički napad i odmah ćemo reagovati", naglasio je Orban. On je dodao da sada postoje velike rezerve gasa, oko 630 miliona kubnih metara, ali da ne može gasna mreža da crpi dovoljne količine gasa iz Mađarske i Banatskog dvora zbog propusne moći.

"Možemo da izvučemo maksimalno šest miliona kubnih metara dnevno sa dva mesta, a zimi je potrebno u pojedinim danima 16 miliona kubnih metara i tada kpujemo deset miliona kubnih metara, a šest vučemo iz rezervi", rekao je Vučić.

(Beta, 08.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »