Vatikan će beatifikovati devetočlanu poljsku porodicu ubijenu zbog skrivanja Jevreja

Beta 10.09.2023

Vatikan je saopštio danas da će beatifikovati devetočlanu poljsku porodicu - bračni par i njihovu decu koje su pogubili nacisti tokom Drugog svetskog rata zato što su skrivali Jevreje kako bi ih spasili od holokausta.

Prošle godine je papa Franja proglasio katoličku porodicu Ulma, uključujući i dete koje je nosila Viktorija Ulma, mučenicima svoje vere, čime je otvoren put za misu beatrifikacije koja se održava u njihovom selu Markova, na jugoistoku Poljske.

Porodicu Ulma ubili su u njihovom domu nemački nacistički vojnici i lokalna policija koja je bila pod kontrolom nacista u zoru 24. marta 1944. zajedno sa osam Jevreja koje su krili u svom domu. Veruje se da ih je neko izdao.

Jozef Ulma, 44, bio je poljoprivrednik, katolički aktivista i fotograf amater koji je dokumentovao život porodice i sela. Živeo je sa svojom 31-ogodišnjom suprugom Viktorijom, njihovim ćerkama Stanislavom, 7, Barbarom, 6, Marijom 18 meseci, i sinovima Vladislavom, 5, Frančišekom, 3, i Antonijem, 2.

Sa njima su ubijeni 70-ogodišnji Saul Goldman sa sinovima Baruhom, Mehelom, Joahimom i Mojzesom, kao i Golda Grunfeld i njena sestra Lea Didner sa svojom malom ćerkom Reslom, prema poljskom Institutu za nacionalno sećanje, koji je detaljno dokumentovao priču porodice Ulma.

Katolička crkva suočila se sa dilemom oko beatifikovanja nerođenog Viktorijinog deteta i njegovog proglašenja mučenikom, zato što između ostalog nije kršteno, što je uslov za beatifikaciju.

Vatikan je izdao razjašnjenje navodeći da je dete zapravo rođeno tokom užasa ubistava i dobilo "krštenje krvlju" svoje majke mučenice.

Razjašnjenje je izdao 5. septembra kardinal Marčelo Semeraro. On će predsedavati danas misi beatifikacije na kojoj se očekuje više od 30.000 ljudi iz cele Poljske. Prvi put se dešava da se beatifikuje cela jedna porodica.

(Beta, 09.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »