Sedam opština i gradova u Srbiji uključeno u projekat socijalne inkluzije Roma

Beta 12.09.2023

Predstavnici sedam lokalnih samouprava u Srbiji uključiće se u sprovođenje projekta "Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023-2026".Projekat je danas zvanično počeo potpisivanjem Sporazuma u zgradi Gradske uprave u Kragujevcu sa predstavnicima opština Beočin, Kovin, Velika Plana, grada Niša i Kragujevca, kao i gradskih opština Zvezdara i Voždovac.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanov rekao je novinarima u Kragujevcu da je taj Sporazum pokazatelj da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su Romi "ranjena grupa koja ima odredjenih izazova kada je u pitanju ostvarivanje ravnopravnosti i potpuna integracija u društvo u Srbiji".

Naveo je da u tom smislu postoji "razgranata aktivnost i mere pozitivne diskriminacije kako bi se unapredio njihov društveni položaj".

Žigmanov je kazao da se radi dosta u području obrazovanja, socijalne zaštite i uslova stanovanja.

On je ocenio da su to procesi koji duže traju i pretpostavljaju stalne napore i mobilizaciju većeg broja subjekata u lokalnoj zajednici i kada su u pitanju politike koje se kreiraju i sprovode na državnom nivou.

"Svesni smo izazova i činimo sve u partnerstvu sa institucijama i organizacijama romske zajednice kako bi trajno razrešili strukturalne slabosti i uzroke njihove nejednakosti", rekao je Žigmanov.

Naveo je da prema službenim podacima, na osnovu popisa od prošle godine u Srbiji se 120.000 ljudi izjasnilo da su pripadnici Romske populacije.

Danas potpisani Sporazum o socijalnoj inkluziji Roma je projekat koji uz finansijsku podršku švajcarke organizacije "XEKS-EPER "sprovodi Ekumenska humanitarna organizacija.

Koordinatorka projekta iz Ekumenske humanitarne organizacije Sladjana Jovanović je rekla da se projekat odnosi na aktuvnosti u tri oblasti: antidiskriminacija, borba i prevencija protiv ciganizma, obrazovanje i oblast stanovanja - podrška porodicama da legalizuju stambene objekte.

(Beta, 09.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »