BBC vesti na srpskom

Žene i zdravlje: Zašto veći broj dece mora da primi HPV vakcinu u Srbiji

Malo manje od četiri odsto dece starosti od devet do 19 godina primilo je besplatnu HPV vakcinu koja sprečava rak grlića materice, bolest od koje svakoga dana umru dve žene u Srbiji

BBC News 13.09.2023  |  Milica Radenković Jeremić -

Svakoga dana u Srbiji četiri žene obole, a dve umru od raka grlića materice, oboljenja koje najčešće izaziva humani papiloma virus (HPV), pokazuju zvanični zdravstveni podaci.

Iako je vakcina koja štiti od HP virusa, a time i raka grlića materice, besplatna od prošle godine, nju je primilo tek 26.000 dečaka i devojčica uzrasta od devet do 19 godina, kojima je ova vakcinacija prvenstveno namenjena.

U odeljenju moje ćerke koja ide u gimnaziju, samo su ona i još jedna devojčica primile HPV vakcinu, kaže Vesna Stamenić iz Beograda za BBC na srpskom.

Dodaje da je informacija o broju žena koje obole od raka grlića materice u Srbiji bila presudna kada je donela odluku da njena ćerka treba da primi vakcinu.

Međutim, ona je jedna od retkih roditelja koji su razmišljali o HPV vakcinaciji.

„O tome se prosto ne razgovara, jedino sam sa prijateljicom, koja živi u Americi, razgovarala o HPV vakcini", kaže ona.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji živi oko 720.000 dece uzrasta od devet do 19 godina, što znači da je manje od četiri odsto njih zaštićeno vakcinom.

„Tokom prošle godine napravljen je pomak, ali ne možemo reći da smo zadovoljni ovakvim opsegom imunizacije", rekla je Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), na skupu u Beogradu posvećenom prvoj godini besplatne HPV vakcinacije u Srbiji.

Navela je da je samo u većim gradovima poput Beograda, Novog Sada i Kragujevca broj vakcinisane dece „značajan", dok su u drugim mestima „rezultati vrlo loši".

Države koje su ranije pokrenule HPV imunizaciju imaju veći procenat zaštićenih žena i muškaraca.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je da je u evropskom regionu vakcinisano 32 odsto devojčica i 15 odsto dečaka.

„Koliko je vakcinacija veliki korak ilustruje nam primer Australije, koja bi mogla da bude prva zemlja u svetu u kojoj će biti eliminisan rak grlića materice.

„U toj državi je od 2005. do 2015. godine stopa HP virusa među ženama opala sa 22,7 na 1,1 odsto", navela je Đukić Dejanović na istom skupu.

Nedovoljno informacija

Vesna Stamenić objašnjava da je prve informacije o HPV vakcini dobila preko medija.

„Zainteresovala sam se i u Institutu za majku i dete, na dečijoj ginekologiji, pitala sam doktorku šta misli.

„Ona je rekla da je vakcina jako dobra, veoma bezbedna, i nakon toga smo otišli u dom zdravlja da je ćerka primi", kaže Vesna.

U tom trenutku, dodaje, bilo je veliko interesovanje za HPV vakcinu, tako da su „uhvatile" jednu od poslednjih doza.

„Inicijalna informacija o HPV vakcini nije potekla od pedijatra, iako se relativno često srećemo.

„Kao roditelju, meni je zasmetao nedostatak informacija u domu zdravlja. Kada smo pedijatrici rekli da želimo da ćerka primi vakcinu, ona je to pozdravila i ponovila isto što je rekla doktorka sa Instituta, da je to bezbedna i dobra vakcina", kaže Vesna.

Slavica Đukić Dejanović kaže da istraživanja pokazuju da roditelji koji informacije o vakcinama dobijaju od zdravstvenih radnika imaju pozitivniji stav o vakcinaciji u poređenju sa onima koji se informišu na drugim mestima.

Ministarka je zato pozvala pedijatre da znanja koriste „što češće i što više".

Dodala je i da se u školama mora govoriti o vakcinaciji, a prilika za to biće, kako je rekla, u novom izbornom predmetu „Vrline i vrednosti".

„Naš zadatak je povećanje zdravstvene pismenosti, a pred nama je da unapredimo informisanost stanovništva, posebno u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja", rekla je ministarka.


Šta je HPV virus?

  • HPV je naziv za određene viruse iz iste grupe. Postoji više od 100 tipova HPV-a;
  • Mnoge žene će se tokom života inficirati HPV virusom bez štetnih posledica;
  • U najvećem broju slučajeva neće biti simptoma, a infekcija će proći sama od sebe. Ipak, u nekim slučajevima infekcija je uporna i može da dovede do bolesti grlića materice;
  • Neke vrste HPV virusa su veoma opasne jer su povezane sa razvojem pojedinih kancera;
  • Skoro svi rakovi grlića materice (99,7 odsto) su izazvani infekcijom od visokorizičnih tipova HPV virusa;
  • Mnogi tipovi HPV virusa utiču na usta, grla i genitalne regije. Lako se dobijaju - HVP virus se prenosi i seksualnom kontaktom.

Izvor: Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS)


Vakcinom protiv raka

HPV vakcina dostupna je u Srbiji od 2017. godine, a od 2022. besplatna je za decu od devet do 19 godina.

U pitanju je devetovalentna vakcina Gardasil, koja štiti od devet različitih tipova HPV-a, među kojima su oni koji izazivaju rak grlića materice, ali i karcinom anusa, penisa i orofaringealne regije.

Studije su pokazale da vakcina štiti od zaraze HPV virusom najmanje deset godina, iako stručnjaci očekuju da traje i znatno duže.

Lekari navode da je najveća efikasnost vakcine među decom od 9 do 14 godina, odnosno pre stupanja u seksualne odnose.

„Iako se ova profilaktička vakcina preporučuje u navedenoj životnoj dobi, dugogodišnjim praćenjima pokazala se efikasnost i kod polno aktivne mlađe kategorije.

„Čak postoje radovi o pozitivnom efektu vakcinacije i do 40. godine", rekao je prošle godine Aljoša Mandić, predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije.

HPV vakcinacija
Reuters
Vakcinacija HPV vakcinom u Americi

Rezultati studija iz država gde se ova vakcina daje duži niz godina pokazuju da vakcinacija smanjuje broj slučajeva raka grlića materice za skoro 90 odsto.

Istraživanje iz Britanije obuhvatilo je devojke u 20-im godinama koje su kao devojčice primile HPV vakcinu.

Studija je pokazala da je među njima smanjen broja predkanceroznih izraslina, kao i da je bilo 87 odsto manje slučajeva raka grlića materice.

Profesor Piter Sasijeni, jedan od istraživača na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekao je da su ovi brojevi „samo vrh ledenog brega" jer su vakcinisani još mladi da bi oboleli od raka, tako da će broj vremenom samo rasti.

Procena Svetske zdravstvene organizacije jeste da gotovo 80 odsto ljudi bude izloženo HPV-u do 25. godine.


Pogledajte video: Sve što ste želeli da znate o HPV vakcini


I dečaci da prime vakcinu

Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić podsetila je da je HPV vakcina prva od preporučenih vakcina koja je besplatna, što je posebno važno, imajući u vidu obolevanje i umiranje od raka grlića materice u Srbiji.

„U velikom broju slučajeva, karcinom se otkriva u kasnom stadijumu.

„Kada se otkrije na vreme, mogućnost izlečenja je skoro 100 posto", rekla je direktorka RFZO.

Ona je navela da pojedina istraživanja pokazuju da HPV vakcina može čak i da uspori razvoj raka i spreči teži oblik bolesti.

„Svi domovi zdravlja imaju dovoljan broj vakcina.

„Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da ako 90 odsto planete primi HPV vakcinu do 2030. godine, karcinom će biti iskorenjen", navela je ona.

Među decom koja su primila vakcinu je 20.000 devojčica i 6.000 dečaka.

„Svaki treći dečak posle 15. godine zaražen je makar jednim sojem HP virusa", rekla je Radojević Škodrić.

Pošto dečaci mogu da budu prenosioci HPV, a mogu i da obole od raka povezanih sa ovim virusom, stručnjaci ističu da je veoma važno da i oni prime vakcinu.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, koji je govorio umesto prethodno najavljene ministarke Danice Grujičić na skupu posvećenom HPV vakcini, istakao je da HPV vakcina u 90 odsto slučajeva sprečava predkancerogena i kancerogena stanja.

„Mi nemamo adekvatan lek protiv virusnih infekcija. Ali imamo vakcinaciju kojom se možemo boriti.

„Zahvaljujući vakcinama milioni života su spaseni, a pojedine bolesti su iskorenjene", naveo je Đerlek.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.13.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »