Opozicija na sednici o rebalansu budžeta Beograda tražila ostavku Šapića i izbore

Beta 13.09.2023

Odbornici opozicije u Skupštini Beograda zatražili su danas ostavku gradonačelnika Aleksandra Šapića i izbore tokom njegovog obrazlaganja odluka zbog kojih će se raditi rebalans budžeta, drugi u ovoj godini.

"Ostavka, ostavka...izbori", uzvikivali su odbornici tokom izlaganja Šapića i puštali sporni snimak njegovog šefa kabineta koji je navodno dogovarao nameštanje tendera sa firmom Kentkart.

Šapić je zbog toga skratio obrazlaganje odluka od kojih će, kako je rekao, građani imati benefite i naveo da će biti povećane osnovice zarada zaposlenih u predškolskim ustanovama od oktobra ili novembra za još deset odsto, kao i solidarna pomoć sa 25.000 dinara na 40.000 dinara.

Rekao je da je iz budžeta izdvojeno još milijardu dinara za rekonstrukciju ulica i da obnova vozila gradskog prevoza, uvođenjem autobusa na gas umesto naftu, uzimanjmem kredita od oko 300 miliona evra i lizinga, građane neće koštati ništa jer će se to pokriti sredstvima koja se troše za kupovinu nafte za autobuse.

On je priznao da nije bila dobra sinhronizacija u kupovini udžbenika zbog čega je duplirana jer ih je obezbedilo i Ministarstvo prosvete i Grad.

"U pravu ste da je bila potrebna bolja sinhronizacija i obećavam da ćemo ako nam vrate, udžbenike pokloniti najsiromašnijim opštinama", rekao je Šapić.

Netačne su, kao je rekao, tvrdnje direktora Centra za lokalnu samoupravu Nikole Jovanovića da su prepolovljeni prihodi od naplate karata u gradskom prevozu, već su povećani, što će se videti tek kada novac od plaćenih karata legne na račun za oko mesec dana.

Šapić je sa sednice Skupštine ispraćen uzvicima "ostavka, ostavka i uaaa".

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Mirković rekao je da je ponašanje opozicije na današnjoj sednici "šamar demokratiji u Srbiji".

"Ovaj nivo bahatosti nije viđen u ovom parlamentu", rekao je Mirković.

Odbornik Zeleno-levog fronta u Skupštini grada Beograda Dobrica Veselinović rekao je da je SNS za deset godina vladavine upropastio javni sektor.

"Ništa niste uradili od kapitalnih investicija, realizacija radova na izgradnji kanalizacije je devet odsto", rekao je Veselinović.

Dodao je da je budžetom prvobitno bilo planirano 15 miliona evra za energetsku efikasnost, a da je rebalansom suma smanjena na sedam miliona evra.

Istakao je da je koncentracija polena deset puta veća od dozvoljene, a da ništa nije urađeno da se to spreči, da Dom zdravlja na Novom Beogradu nije nikada obnovljen, da nije realizovan budžet za izgradnju stanova za mlade i izbeglice, a da je realizacija izgradnje vrtića devet odsto.

On je rekao da su nenaplaćena potraživanja Beogradskih elektrana veća od milijardu dinara, a među dužnicima je i Centar "Sava" koji je prodat Miroslavu Miškoviću.

"Vlast SNS-a ne rešava probleme, već samo sklapa javno-privatna partnerstva, gde je profit privatan, a rizik javan", rekao je Veselinović.

(Beta, 09.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »