Vasić (Dveri): Neozbiljno budžet Beograda povećati u junu, a smanjiti u septembru

Beta 13.09.2023

Odbornica Dveri u Skupštini Beograda Radmila Vasić rekla je danas da je rebalansom budžet Grada smanjen za oko 2,1 milijardu dinara, sa 193.180.712.000 dinara na 190.901.723.000 dinara, što je neozbiljno jer je pre tri meseca bio povećan za 4,3 milijarde.

Ona je, na sednici Skupštine, na kojoj se razmatra rebalans budžeta, drugi ove godine, rekla da je transfer Republike sa 31,6 milijardi dinara smanjen na 27,1 milijardu dinara, a da je za metro planirano svega 3,82 milijarde, što je osam puta manje.

"Mogu da zaključim da je i Vesić (Goran, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture) shvatio da je metro pogrešna investicija i to je dobro za građane, koje hoćete da zadužite preskupim kreditima za metro sa pogrešnim trasama na pogrešnom mestu. Gradite metro na vodoizvorištu u Makišu i Nacionalni stadion na vodoizvorištu Surčinsko polje i planirate da grad ostavite bez vode za piće", rekla je Vasić.

Dodala je da se postavlja pitanje zašto je izvršenje budžeta za ovu godinu do juna bilo samo 35,1 odsto.

Zaduživanje kod banaka je, kako je rekla, 590 miliona dinara, ali ta suma nije realizovana, pa je upitala da li će se plaćati penali za nepovučena sredstva.

"Uzet je kredit za kanalizaciju na levoj obali Dunava, troši se novac, a izgradnja nije počela. Obećavate fabriku za prečišćavanje vode, nema je u planu, obećali ste da ćete završiti autobusku stanicu 2019. godine, potrošili ste 20 miliona evra, Fond za razvoj treba da obezbedi novih 715 miliona dinara za nastavak radova, ali na gradilištu nema radnika kako ste obećali", rekla je Vasić.

Navela je da stara železnička stanica, koja je spomenik kulture, propada, a da rekonstrukcija Bulevala kralja Aleksandra, što je bilo "novogodišnje obećanje", nije završena, a u budžetu za to ni dinara, iako je saobraćajni kolaps od Cvetkove pijace do Grocke.

Izdaci za otplatu kredita i nefinansijske imovine u rebalansu budžeta, prema njenim rečima, iznose 6,99 milijardi dinara, "od toga 5,13 milijardi za kredite koje su podigli Vesić i bivši gradonačelnik Siniša Mali".

"Budžet grada se troši na promašene investicije funkcionera SNS. Najveća zamerka u budžetu je iznos za socijalnu zaštitu, koji je neznatno povećan, sa 7,9 milijardi na 8,79 milijardi dinara, ali je to manje nego 2022. kada je realizovano 10,5 milijardi dinara", rekla je Vaisć.

Dodala je da su Dveri tražile povećanje tog budžeta sa 8,79 na 14,79 milijardi što je približno budžetu za 2022. jer bi veliki broj socijalno ugroženih porodica time bio obuhvaćen. Tada bi, kako je rekla, možda bilo omogućeno i prihvatiti ideju Dveri da se osnuje fond za decu bez jednog roditelja ili za lečenje dece od najtežih bolesti.

Vasić je rekla da zbog tako malih sredstava dva dečaka iz škole "Jelena Ćetković" nisu dobila pomoć Grada, jer su ostala "ispod crte", a nije nađeno drugo rešenje da im se pomogne.

Budžet za zdravstvo je, kako je rekla, smanjen sa 289 miliona na 248 miliona dinara, a 2022. je potrošeno 417 miliona dinara.

"Ovo što sada izdvajate je nedovoljno, nedostaju lekari, specijalisti i Grad o tome mora da vodi brigu, bez obzira što nema formalnu nadležnost za rešavanje tih problema", rekla je Vasić.

Ona je rekla da nije prihvaćen predlog Dveri da dok se rekonstruiše Dom zdravlja u Železniku otvori privremena ambulanta za 25.000 građana tog naselja, već moraju da idu u Sremčicu.

Za saobraćaj, koji je, kako je rekla, "rak rana Beograda" izdvojeno je budžetom 81 milijarda dinara, a "uništavanje GSP Beograd se nastvalja i realizacija Vesićeve ideje ka potpunoj privatizaciji javnog prevoza".

"Predloženo je davanje saglasnosti o dugoročnom zaduženju GSP Beograd za 38 milijardi, a istovremeno se tom preduzeću ukida linija prema Surčinu i daje privatniku za vrednost ugovora od 62,8 milijardi bez poreza na dodatu vrednost", rekla je Vasić.

Ona je upitala da li je tačna informacija da je Goran Medaković u ime Grada putovao u Tursku da bi ugovarao kupoviinu pet tramvaja, sa dve kabine, koji su skuplji od običnih do 50 odsto i koji bi bili plaćeni zaduženjem.

"Zašto se tajno pregovara o kupovini tramvaja, zašto nisu uključeni stručnjaci sa fakulteta. Zašto niko nije odgovarao za gubitke u GSP Beograd, a preduzeće reorganizovano, pa onda razmišljano o zaduženju", upitala je Vasić.

Dodala je da, s druge strane "to preduzeće, ima 60 službenih luksuznih automobila, sa kožnim presvlakama i mini barom koji najčešće koriste Samostalni i ostali sindikati, dok se radnicima naplaćuju oporavak do 60 odsto".

Vasić je pozdravila kupovinu knjiga za učenike, podelu duplo kupljenih najsiromašnijim porodicama, besplatne vrtiće i manifestaciju Beogradski dani porodice, što je, kako je rekla, program Dveri.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković optužio je Vasić da govori "velike neistine" i pozvao je da podnese krivičnu prijavu ako ima dokaze za tvrdnje koje je saopštila.

Samostalni poslanik Anja Jelić rekla je da se Šapić hvali rebalansom rebalansa budžeta, a sam rebalans znači promašaj u planiranju prihoda i rashoda.

"Rebalans rebalansa je pokazao da je jedan od najnetransparentnijih jer predviđa izdvajanje za usluge po ugovoru 42 milijarde dinara i za specijalne usluge još 12 milijardi, što je oko 420 miliona evra za ne zna se šta i što ne obavezuje na poštovanje Zakona o javnim nabavkama", rekla je Jelić.

(Beta, 09.13.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »