Dodik Blinkenu: 'Pa šta ćeš džabe pritiskati ponovo?'

Beta 16.09.2023

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da međunarodnoj zajednici preporučuje da ne vrši pritisak na Republiku Srpsku i njega, jer pritisci nemaju efekta.

Komentarišući izjavu državnog sekretara SAD Entonija Blinkena posle sastanka s šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok da EU treba da "korišćnjem svih neophodnih alata" nastavi pritisak na "one koji dovode BiH pod veliki rizik, naročito na predsednika RS Milorada Dodika", Dodik je rekao da je to uzalud.

"Džaba, pritiskali su, pritiskaju godinama, pa ništa. Pa šta ćeš džabe pritiskati ponovo? Ne bih im preporučio", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci na proslavi godišnjice osnivanja Druge krajiške brigade 1942. godine.

Dodik je rekao da je Berbok "dezinformisala Blinkena", a osvrnuo se i na izjave ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija, koga je nazvao "baba-serom".

"Marfi jauče po sarajevskim medijima, ljut je jer ga mi u RS ne priznajemo, jer je manipulat i drži predavanje šta treba da radimo. Čiji je on ambasador, šta on nama drži predavanja!?", kazao je Dodik.

Ocenio je da "Amerikancima nigde na svetu ne ide, imaju problem sa Kinom, sa izborima koji dolaze, sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom, kojem je vlada u kojoj je Blinken, natovarila 40 optužnica samo da bi sprečila njegovu pobedu na predstojećim izborima".

"Mi se radujemo Trampovoj pobedi", kazao je Dodik.

Komentarišući izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza (SDP) da postoje "obaveštajni podaci da predsednik RS priprema bekstvo iz BiH", Dodik je rekao da to "možda Helez nešto kreira, možda je čuo tamo iz kafane gde često odseda, možda je konobarica nešto dojavila, otkud znam!?", kazao je on.

Dodik je još kazao da u BiH postoji samo nametnuti zakon o odbrani i da Helez, mimo nadležnosti koje ima kao ministar odbrane, tajno pregovara i zaključuje sporazume za koje nama saglasnost Predsedništva BiH.

"On ima neke skrivene aranžmane sa britanskim ministrom odbrane. To je protivzakonito i protivustavno", kazao je Dodik.

Po njegovim rečima, Helez "krši sve žive propise" i "pokušava da nametne BiH koju on želi, u kojoj on vodi odbrambene poslove, pogotovo međunarodne", ali "nema takvo pravo", rekao je Dodik.

(Beta, 09.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »