BBC vesti na srpskom

Fudbal i nasilje: Demolirana svečana loža na stadion FK Partizan, klub saopštio da su kamere sve snimile

Nezadovoljstvo radom uprave, navijači su iskazali uništavanjem stolica i ispisivanjem grafita. Partizan saopštio da su kamere snimile „nezapamćeni vandalski čin organizovane kriminalne grupe".

BBC News 18.09.2023
Partizan, navijači Partizana, Grobari
BBC/Vladimir Živojinović
Navijači Partizana (arhivska fotografija)

Navijači Fudbalskog kluba Partizan mesecima traže ostavke celog rukovodstva, nezadovoljni njegovim radom dugim nizom godina, a u nedelju, 17. septembra, pojedini su uništili i svečanu ložu na stadionu u Beogradu.

Jedan od dva najveća fudbalska kluba u Srbiji već dugi niz godina nema uspeha u domaćem prvenstvu, a ove sezone crno-beli su pretrpeli i jedan od najtežih evropskih poraza u klupskoj istoriji.

Nezadovoljni navijači dugo uzvikuju „Uprava napolje" i traže ostavku celog rukovodstva.

Međutim, za sada je otišao jedino Milorad Vučelić, dugogodišnji predsednik kluba, koji je krajem avgusta saopštio da više ne može da nastavi.

Šta se desilo na stadionu Partizana?

Navijači Partizana koji sebe nazivaju Grobari su pre dve nedelje protestovali u centru Beograda, tražeći odlazak uprave.

Još ranije su odlučili da bojkotuju utakmice Partizana u Superligi Srbije, najjačem nacionalnom takmičenju, kada su crno-beli domaćini i pružaju podršku timu samo na gostovanjima.

Nekoliko sati pred meč sa Radnikom iz Surdulice, navijačka grupa je na društvenim mrežama objavila fotografije na kojima se vide uništene stolice i grafiti protiv uprave u svečanoj loži na zapadnoj tribini stadiona na Topčiderskom brdu u Beogradu.

„Nećete sedeti tamo gde ste pošli, u našoj kući niste dobrodošli!", piše u objavi na Instagramu.

Ovo je do sada jedan od najradikalnijih poteza navijača Partizana.

I ranijih godina su izražavali nezadovoljstvo radom uprave, pa su ih jednom prilikom zasuli jajima upravo dok su sedeli u svečanoj loži.

Dan posle objave navijačke grupe, Fudbalski klub Partizan je potvrdio da je imovina kluba u centralnoj loži stadiona oštećena u nedelju, 17. septembra, između 4:10 do 4:30 sati ujutru i da je slučaj prijavljen policiji.

„Ovaj nezapamćeni čin vandalizma nisu počinili partizanovci koji vole svoj klub i stadion na kome voljeni klub igra, već pripadnici manje organizovane kriminalne grupe", saopštio je klub.

U saopštenju se navodi da je incident zabeležen nadzornim kamerama kojima je pokriven ceo stadion i da je na njima vidljivo da su „tri nepoznata muškarca i žena ušli na stadion i oštetili centralnu ložu".

„Snimci sa video nadzora su dostavljeni nadležnim državnim organima, koji će verujemo vrlo brzo identifikovati počinioce i preduzeti sve zakonom predviđene mere", piše u saopštenju kluba.

Partizanov učinak poslednjih godina

Partizan, navijači Partizana, Grobari
BBC/Vladimir Živojinović
Jedan od ranijih derbija protiv Crvene zvezde

Milorad Vučelić je bio na čelu FK Partizan od 2016. godine, a prethodno je od 2014. obavljao funkciju potpredsednika.

Za vreme njegovog mandata, Partizan je osvojio takozvanu „duplu krunu" - titulu i Kup Srbije - u sezoni 2016/17.

Ta sezona je ujedno i poslednja kada je Partizan bio prvak Srbije.

Partizan je i tri puta osvajao Kup Srbije ‒ 2017, 2018. i 2019.

U vreme dok je Vučelić bio predsednik, Partizan je u dva navrata igrao u grupnoj fazi Lige Evrope i isto toliko puta u Ligi konferencije.

U Ligi konferencija, trećem po rangu kvalitetu evropskog takmičenja, crno-beli su dva puta došli do eliminacione faze.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.18.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »