Bislimi: Zahtev predlagača plana je međufaza u kojoj se Kosovu nudi de fakto priznanje

Beta 18.09.2023

Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi je danas izjavio da su predlagači francusko-nemačkog predloga tražili da se uvede međufaza u dijalogu Kosova i Srbije, u kojoj se Kosovu nudi de fakto priznanje, a kasnije i de jure.

Bislimi je na konferenciji za medije sa premijerom Aljbinom Kurtijem o poslednjem sastanku u Briselu 14. septembra i pregovaračkom procesu, rekao da Kosovo nije odustalo od konačnog sporazuma.

"Nemogućnost međunarodnog faktora da natera Srbiju da bude konstruktivna u dijalogu naterala je da se iznese francusko-nemački predlog. To je bio zahtev predlagača da se uvede međufaza, u kojoj se Kosovu nudi de fakto priznanje, ali de jure priznanje ostaje za kasnije. Dakle, nije da smo odustali od konačnog dogovora", rekao je on.

Bislimi je dodao da je Kurti na sastanku 27. februara u Briselu ponudio potpisivanje Osnovnog sporazuma, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će ga potpisati zajedno sa dokumentom implementacionog aneksa o kojem je tada tek trebalo da se pregovara u Ohridu.

"Tada je javno rekao da su ga prevarili savetnici koji su mu rekli da prihvati (predlog) jer će Kurti odbiti. Pojavio se prvi signal da je Vučićev pregovarački pristup bio neiskren. Potvrdio je prihvatanje dokumenta uz uverenje da će ga Kurti odbaciti, a da će on izgledati konstruktivno", rekao je Bislimi.

(Beta, 09.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »