Kina gradi novi radio teleskop za podršku lunarnim misijama u dubokom svemiru

Beta 18.09.2023

Kina je pokrenula izgradnju radioteleskopa sa otvorom od 40 metara u Šigaceu, u autonomnom regionu Tibet na jugozapadu Kine, kako bi ponudila tehničku podršku za buduće misije lunarne i svemirske sonde.

Teleskop, koji je razvila Šangajska astronomska opservatorija u okviru Kineske akademije nauka, biće dodat mreži interferometrije sa veoma dugom baznom linijom (VLBI).

VLBI je tehnika koja meri vremensku razliku između dolazaka na više zemaljskih antena, čime se simulira virtuelni teleskop čija je veličina jednaka maksimalnom razmaku između teleskopa.

Trenutna VLBI mreža u Kini sastoji se od četiri opservatorije koje se nalaze u Pekingu, Šangaju, Urumćiju i Kunmingu.

Uključivanje Šigatseovog teleskopa, kao i još jednog teleskopa koji će biti izgrađen u severoistočnoj Kini, efikasno će ojačati sposobnost mreže za posmatranje. Mreža će biti u stanju da izvrši tačna merenja za dve svemirske letelice odjednom, rekao je Šen Džićiang, direktor Šangajske astronomske observatorije.

Teleskop u izgradnji je veliki, potpuno pokretni, visoko precizni višenamenski radio teleskop. Stanica Šigatse, na nadmorskoj visini od oko 4.100 metara, pruža teleskopu odlično okruženje za posmatranje.

Takođe se očekuje da će olakšati više naučnih otkrića u oblasti supermasivnih crnih rupa i dinamike naše galaksije, naveo je Šen.

(Beta, 09.18.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Najnovije vesti »