Marincima SAD odbegao najsavremeniji avion, traži se i pomoć građana

Beta 18.09.2023

Vlasti SAD i danas u okolini dva jezera u Južnoj Karolini tragaju za borbenim avionom Marinaca koji se tamo po svoj prilici srušio pošto se pilot u nedelju katapultirao, javljaju američki mediji.Pilot je iskočio iz aviona i padobranom se spustio, a u avionu je ostao uključen automatski pilot te je sam nastavio let.

Vazduhoplovne snage marinaca kažu da se ispituju uzroci, kako je rečeno, te "nezgode" aviona "F-35B Lightning II".

Drugi avion F-35 s kojim je nestala letelica bila u paru, bezbedno se vratio u bazu Čarlston, penela je agencija AP.

Na osnovu putanje nestalog aviona, potraga je fokusirana na jezera Multri i Marion, rečeno je novinarima u vojnoj bazi Čarlston.

U potrazi učestvuje i helikopter policije Južne Karoline, a vojni zvaničnici traže i pomoć građana.

Američka TV-mreža vesti MSNBC piše da se ne zna koliko dugo bi taj nestali borbeni avion mogao da leti sam jer važi uverenje da avioni "F-35B Lightning II" "funkcionišu previše dobro".

Vazduhoplovna baza u Čarlstonu je saopštila da sarađuje sa bazom Ratne mornarice da bi ga našla, ali je pomoć stanovništva nužna. kaže MSNBC.

Nisu objavljene okolnosti koje su navele pilota da se katapultira iz aviona čiji "transponder" - uređaj koji automastki šalje podatke o tome gde i kuda i kolikom brzinom lerti, nije radio "iz nekog razloga koji još nismo utvrdili", priznala je komanda Marinaca.

Proizvođač tog tipa aviona, vazduhoplovni gigant "Lokhid Martin", na svojoj veb stranici opisuje seriju F-35 kao "najnapredniji borbeni avion na svetu", kao i kao "avion koji najduže može opstati".

Porodica F-35 ima tri varijante sa jednim sedištem, uključujući mlaznjak za konvencionalno poletanje i sletanje F-35A, varijantu za kratko poletanje i vertikalno sletanje F-35B i za nosač aviona F-35C.

(Beta, 09.18.2023)

Povezane vesti »

Komentari

Svet, najnovije vesti »