Због ковида неопходно ношење маски у здравственим установама

Бета 18.09.2023

Радна група министарства здравља Србије за поступање у условима пандемије корона вирусом је данас донела препоруке за поступање, те истакла да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

Препоруке за поступање се односе на ниво примарне здравствене заштите, болничке установе, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом, саопштио је Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут". у чијим просторијама је одржана седница.

Нова варијанта коронавируса стигла је у Србију, објавили су 6. септембра надлежни, те прецизирали да је потврдјено присуство подваријанте омикрона ЕГ.5 (назване Ерис) на територији Јужнобачког округа.

На нивоу примарне здравствене заштите препоручено је тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике.

Обавезно је тестирање на ковид свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њихова обавезна контрола и тестирање након прележане инфекције.

Препоручено је и обавезно тестирање контаката са ковид позитивним у здравственим установама, у складу са важећим стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије.

Што се тиче болничких установа, тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим стручно методолошким упутством за поступање у условима пандемије, пише у саопштењу.

Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одељења, као и одељења геријатрије и одељења где се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама, пише у саопштењу.

Наведено је и да је неопходно тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лечење

"Забрана посета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе", указано је у саопштењу.

Указано је и да су Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама дужне да у наредних седам дана изврше процену епидемиолошке ситуације, да дају предлог мера, као и да на даље континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи.

У саопштењу пише и да је Радна група "заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама".

"У погледу болничких капацитета за смештај хоспитализованих пацијената оболелих од ковиида, Радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета", пише у саопштењу.

Наведено је и да ће надлежни пратити епидемиолошку ситуацију и да ће " благовремено реаговати и дати смернице за увођење неопходних промена".

Наглашен је значај вакцинације против ковида и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, пише у саопштењу.

(Бета, 09.18.2023)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Друштво, најновије вести »