Istraživanje: Građani Srbije zabrinuti da se ne ponove masovna ubistva, plaše se i rata na Kosovu

Beta 19.09.2023

Više od polovine građana Srbije plaši se da se ne ponove masovna ubistva, kakva su se dogodila 3. i 4. maja, dok se oko 43 odsto plaši rata na Kosovu, pokazalo je istraživanje Agencije za istraživanje javnog mnjenja "Stata".Istraživačica agencije "Stata" Jovanka Vukmirović rekla je novinarima u beogradskom Medija centru da se 48 odsto ispitanika izjasnilo da je zabrinuto zbog "nasilnika iz okruženja koji su iznad zakona", 39 odsto zbog vršnjačkog nasilja, a 29 odsto da ne budu slučajne žrtve kriminalnih obračuna.

Kao najveći problem u Srbiji, 72 odsto ispitanika je navelo rast cena, a 48 odsto niske zarade.

"Kad se posmatraju građani koji su naveli jedan od prva dva problema, dolazimo do 84 odsto građana koji navode da su problem cene i niske zarade", kazala je Vukmirović.

Korupciju i kriminal 45 odsto građana vidi kao najveći problem, a Vukmirović je navela da je ta kategorija u istraživanjima od 2004. do 2008. godine iznosila 14 do 17 odsto.

Ispitanici kao problem vide i nasilje u društvu i bezbednost građana, njih 44 odsto, a Vukmirović ističe da nasilje i bezbednost u tim ranijim istraživanjima nisu ni postojali kao tema, ili su se javljali u minornim procentima do pet odsto.

Na pitanje da li podržavaju proteste "Srbija protiv nasilja", Vukmirović je navela da 44 odsto ispitanika podržava, 39 odsto ne, dok 17 odsto nema stav.

Ona je taj podatak uporedila sa pitanjem na koje su ispitanici odgovarali koju televiziju smatraju glavnim izvorom informisanja i navela da 84 odsto građana koji se informišu preko televizija N1 i Nova S podržavaju proteste.

"Za razliku od RTS-a i komercijalnih televzija sa nacionalnom pokrivenošću, gde je procenat podrške između 23 i 26 odsto", kazala je Vukmirović.

Na pitanje u kom pravcu se kreće Srbija, 46 odsto smatra da se ne kreće u dobrom smeru, isto koliko i neveruje da Vlada Srbije i predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogu da očuvaju ekonomsku stabilnost, mir i bezbednost u zemlji.

Dodala je da 48 odsto ispitanika smatra da je potrebno da dođe do promena na čelu države, dok 36 odsto smatra da Vučić i SNS treba da ostanu na vlasti.

"Najveće razlike imamo ovde, kada je u pitanju televizija sa koje se prevashodno informišu (ispitanici). 91 odsto gledalaca N1 i Nove S smatra da je bolje da dođe do promena, za razliku od 27 odsto, to je tri puta manje, onih koji imaju isti stav među gledaocima RTS-a i komercijalnih televizija sa nacionalnom pokrivenošću", rekla je Vukmirović.

Istraživanje javnog mnjenja srovedeno je sa 1.580 ispitanika sa teritorije cele Srbije onlajn, telefonski i terenski od 8. do 13. septembra, a korišćena struktura uzorka, prema rečima Vukmirović, odgovara demografskoj strukturi popisa stanovništva 2022. godine.

(Beta, 09.19.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »