Dačić se u Njujorku sastao sa više šefova diplomatija

Beta 20.09.2023

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Njujorku tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija sa brojnim šefovima diplomatija i predsednicima država kao i predstavnicima međunarodnih organizacija.

On se drugog dana posete Njujorku sastao sa ministrima spoljnih poslova Argentine, Svete Lucije, Saudijske Arabije, Ruande, Antigve i Barbude, Republike Kiribati, Bocvane, Filipina i Senegala. Pored bilateralnih susreta, na marginama skupa u Njujorku Dačić je imao priliku i za kratke susrete i razgovore sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom, predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom, predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić. {Related:190743}

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Argentine Santjagom Kafijerom konstantovano je da su bilateralni odnosi dve zemlje na izuzetno visokom nivou, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Dačić je istakao da je Srbija opredeljena da, na temelju tradicionalno prijateljskih i bliskih veza sa Argentinom, dodatno ojača politički dijalog na svim nivoima. Na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Svete Lucije Alvom Romanusom Baptistom sagovornici su, u prijateljskom razgovoru, podvukli spremnost za dalje jačanje bilateralne saradnje, kako na političkom planu, tako i u drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, obrazovanje, razmena naučnih i tehnoloških dostignuća i praksi.  Tokom razgovora sa ministrom Republike Kiribati Tanerijem Mamauom, ocenili su da je potrebno raditi na unapređenju bilateralne saradnje, kao i na produbljivanju saradnje u svim oblastima, uključujući i u okviru međunarodnih organizacija. U razgovoru sa šefom diplomatije Senegala Ajsatom Tal Salom, ocenjeno je da dobri odnosi dve države i dugogodišnje prijateljstvo datiraju još iz vremena bivše Jugoslavije, posebno iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja. Sagovornici su istakli da i pored odličnih bilateralnih odnosa postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje. Na sastanku sa ministrom Antigve i Barbude Everli Pol Čet Grinom dogovoreno je da se u skorijoj budućnosti realizuju bilateralne posete, te da se tom prilikom razmotre mogućnosti unapređenja saradnje u brojnim oblastima, uključujući poljoprivredu, turizam, obrazovanje, nauku i omladinu. Prilikom susreta sa ministrom spoljnih poslova Ruande Vinsentom Birutom razmenjena su mišljenja o temama od obostranog značaja za dve zemlje, a podvučena je čvrsta opredeljenost za dalje produbljivanje i intenziviranje političkog dijaloga, kroz razmenu poseta na visokom i najvišem nivou.   U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Fajsalom bin Farhan el Saudom izražena je spremnost obe strane za razvoj saradnje u svim oblastima gde za to postoje mogućnosti i obostrani interes. Ministri su se saglasili da postoji veliki potencijal za unapređenje ekonomske saradnje. Na sastanku sa ministrom inostranih poslova Filipina Enrikeom Manalom potpisan je Memorandum o Razumevanju o bilateralnim političkim konsultacijama između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Filipina.

 

(Beta, 09.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »