Basta: Nepoštovanje dostojanstva žrtava silovanja obeshrabruje mnoge da prijave nasilnike

Beta 22.09.2023

Predsednik pokreta Evropski put Rade Basta ocenio je danas da je svedočenje glumice Milene Radulović u postupku protiv profesora glume Miroslava Aleksića, optuženog za silovanje i polno uznemiravanje, pokazalo da institucije, mediji i društvo u celini, "u velikom meri nisu dorasli" tom slučaju.

Basta je u pisanoj izjavi ocenio da "nepoštovanje dostojanstva žrtava silovanja u sudskom postupku obeshrabruje mnoge žrtve da prijave i uđu u čitav proces".

"Srpsko društvo, mediji i institucije su se, nažalost, pokazali nedovoljno spremnim za slučaj svedočenja brojnih mladih žena protiv profesora glume Miroslava Aleksića u postupku u kojem se tereti za silovanje i polno uznemiravanje. Ove hrabre, mlade žene, u sudskom postupku prolaze kroz retraumatizaciju, a njihov najteži period života analizira se u sudnici na način koji je neprimeren", ocenio je bivši ministar privrede a preneo pokret Evropski put.

Basta je dodao da je zbog "osetljivosti slučaja neophodno da institucije, mediji i društvo u celini poštuju dostojanstvo žrtava i da se svi uzdrže od neprimerenih pitanja i komentara".

"Smatram nepotrebnim da se na tako neprimeren način žrtve ispituju u sudnici jer ceo taj postupak dodatno obeshrabruje žrtve da prijave i uđu u čitav proces, a to ne smemo da dozvolimo. Moramo da pokažemo zrelost", naveo je Basta.

(Beta, 09.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »