Pošta predstavila poštansku marku sa likom Šandora Petefija

Beta 22.09.2023

Pošta Srbije predstavila je danas poštansku marku sa likom jednog od najvećih pesnika mađarske književnosti i revolucionara Šandora Petefija, povodom dva veka od njegovog rođenja.

"Filatelističku ediciju pripremili smo u čast vodećeg pesnika mađarskog romantizma, među najvećima u celoj Evropi, koga do danas zajedno čitamo i slavimo doprinos mađarskoj revoluciji, posvećeni razvijanju naših odličnih veza i saradnje sa mađarskim narodom", kazao je v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević na svečanosti u PTT muzeju u Beogradu.

Dodao je da je filatelističku ediciju samo jedan od rezultata uspostavljanja izuzetnih odnosa dveju zemalja.

"Emisija simbolizuje i ostaće da svedoči o odličnim odnosima, suživotu i prijateljstvu dva naroda", poručio je Đorđević.

Predsednik skupštine AP Vojvodina Ištvan Pastor je zahvalio svima koji su učestvovali u projektu i Pošti Srbije na saradnji i doprinosu sećanju na jednu od najznačajnijih ličnosti mađarskog nacionalnog mita, njegovu poeziju i ulogu u mađarskoj borbi za slobodu 1848-49, koje se širom Vojvodine obeležava programom "POKRENI SE! PETEFI!", u okviru vojvođanskog programskog ciklusa "Petefi 200" u organizaciji "VM4K", od 1. januara ove godine do 15. marta naredne godine.

Pastor je rekao da generacije Mađara odrastaju na životnom primeru i delu Šandora Petefija, njegovom rodoljublju, revolucionarstvu, zalaganjima za slobodu i poštovanje među ljudima, te da su vrednosti koje predstavlja još značajnije danas nego u nekim mirnijim vremenima.

"Zahvaljujem direktoru Zoranu Đorđeviću na dugogodišnjem prijateljstvu i na današnjoj promociji u nacionalno respektabilnoj instituciji, PTT muzeju, koji obeležava 100 godina postojanja. Marka Šandor Petefi doprineće toj proslavi i dostojna je tog zadatka", rekao je Pastor.

Dodao je da ona "poseban dragulj" i "bez presedana", na kojoj je prvi put u filateliji druge države na mađarskom jeziku ispisano ime Šandora Petefija.

Đorđević je Pastoru uručio poklon primerak specijalne prigodne poštanske marke. {image2}

Na svečanosti je rečeno da je Šandor Petefi napisao više od 1.000 pesama, koje su prevedene na više od 50 jezika, a pesnik Jovan Jovanović Zmaj je 1855. godine prvi preveo Petefijevu poeziji na srpski.

Šandor Petefi, kako je istaknuto, ostaće zapamćen kao jedan od najznačajnijih ličnosti mađarske nacionalne istorije zbog svoje herojske uloge u revoluciji "Borba za slobodu" 1848. godine.

Prigodna filatelistička emisija "200 godina od rođenja Šandora Petefija" sadrži prigodan blok na kome je centralni motiv portret Šandora Petefija, koverat prvog dana i prigodan žig.

Objavljena je u stručnoj saradnji sa Centrom za obrazovanje, istraživanje i kulturu vojvođanskih Mađara (VM4K), "Magyar Szó" i štamparija "Forum".

Umetnička realizacija izdanja delo je akademskog slikara, kreatora maraka Pošte Srbije Bobana Savića.

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Radničkog veća Pošte Slovenije, koja boravi u radnoj poseti Pošti Srbije.

{Video1:} Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.  

(Beta, 09.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »