Zeleni razvoj oživljava grad u centralnoj Kini

Beta 22.09.2023

Šezdesetdvogodišnji Đijang Ćiugui ostao je zadivljen nakon što je prošetao mahovinom prekrivenim kamenim putevima uživajući u prefinjenoj arhitekturi živopisnog mesta u okrugu Susian grada Čendžou, u centralnoj kineskoj provinciji Hunan.

Grad kulture i turizma Čangdžuan, ili "Skrol grad" (Scroll Town) mesto je sa replikama kultnih antičkih zgrada iz 11 okruga Čendžoua. Kako piše Sinhua, tu su takođe sakupljene karakteristike nematerijalnog kulturnog nasleđa mnogih lokacija širom zemlje.

Sredinom septembra u gradu je održana izložba nematerijalnog kulturnog nasleđa. Kao reprezentativni naslednik nematerijalnog kulturnog nasleđa tehnike pravljenja čaja Linglong u provinciji Hunan, Đijang i jedan 10-godišnji šegrt su posetiocima tokom izložbe pokazali svoje umeće u pravljenju čaja.

Međutim, ne tako davno, gradsko zemljište je bilo jako zagađeno i ležalo je u pustoši.

"U prošlosti je Čendžou bio poznat po svojim mineralima. Tokom 1980-ih i 1990-ih, sliv reke Jangsi, gde se nalazi Skrol taun, vrvio je od rudarskih aktivnosti", rekao je Džu Ćianđin, komandant koordinacionog štaba projekta Skrol taun.

Tih godina, neka preduzeća su imala lošu svest o zaštiti životne sredine, što je dovelo do zagađenja reka i zemljišta, dodao je Džu.

Da bi "ekološki dug" pretvorio u razvojno bogatstvo, okrug Susian je počeo da promoviše kontrolu zagađenja teškim metalima i ekološku obnovu u slivu reke Jangsi.

Danas su tragovi rudarenja i prerade minerala zamenjeni jezerima, travnjacima, istorijskim i kulturnim blokovima. Nakon tretmana, nekada zagađeno područje postalo je popularna turistička atrakcija.

"Otplatom 'ekološkog duga' kroz ekološku restauraciju možemo postići višestruke ciljeve prikazivanjem nematerijalnog kulturnog nasleđa i predstavljanjem novog imidža", rekao je Đijang.

U Čendžou, gradu bogatom mineralnim resursima, rudarska ekonomija je nekada činila 60 odsto BDP-a. Čendžou se nada da će prikazati modernizacijsku sliku harmonije između čovečanstva i prirode kroz transformaciju koncepta razvoja, načina upravljanja, industrijskog razvoja i ekološke vrednosti, rekao je Vu Đupei, sekretar opštinskog komiteta Komunističke partije Kine u Čendžouu.

Zahvaljujući promeni koncepta razvoja, više stanovnika u Čendžouu takođe ima koristi od napora za ekološku obnovu grada. U selu Kuandong, okrug Beihu u Čendžouu, seljani koji su radili daleko od kuće vratili su se u svoj rodni grad. Pokrenuli su biznis sa privatnim smeštajem, kako se broj turista povećavao.

Trenutno u selu ima oko 30 domaćinstava. "Promena je usko povezana sa ekološkom obnovom", rekao je He Guođun, zvaničnik sela Kuandong.

(Beta, 09.22.2023)

Kina »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »