Basta: Srbija i Evropska unija da usklade vizni režim jer je problem ilegalnih migranata sve veći

Beta 26.09.2023

Predsednik pokreta "Evropski put" Rade Basta je, zbog sve većeg problema ilegalnih migracija, pozvao danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića da iniciraju usklađivanje viznog režima Srbije sa Evropskom unijom (EU).

On je u saopštenju za medije istakao da se problem ilegalne migracije mora rešavati u okviru humanosti, sigurnosti i ljudskog dostojanstva, s tim da bi trebalo posebno voditi računa da se problem mora rešavati na granicama Grčke i Bugarske sa Turskom.

"Srbija mora jasno da se odredi i prema Mađarskoj i prema Turskoj, kako bi migrante koji su „zaglavljeni“ na teritoriji Srbije, vratili Mađarskoj ili Turskoj, uzimajuću u obzir okolnost gde su registrovani", naglasio je Basta.

{Related:191074}

{Related:190862}

On je dodao da Mađarska vodi politiku zida i ograde i da svakodnevno maltretira stotine ljudi bez prava na azil, koje onda nezakonito vraća preko srpske granice što za našu zemlju predstavlja dodatnu obavezu postupanja prema licima koja je Mađarska vratila.

"Srbija bi ovim usklađivanjem viznog režima sa Evropskom unijom izbegla situaciju, koja je počela da plaši naše građanke i građane sa severa Srbije, koji su svedoci sve češćeg oružanog sukoba među migrantima", rekao je Basta.

Lider pokreta "Evropski put" je naglasio da sukobi postaju toliko česti da građanke i građani na ulice u večernjim satima izlaze samo ako je neophodno.

"U vezi svega navedenog još jednom pozivam odgovorne da u najkraćem vremenskom periodu, iniciraju usklađivanje viznog režima Srbije sa Evropskom unijom, jer Srbiji je mesto u Evropskoj uniji.

(Beta, 09.26.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »