Obradović: Vlada Srbije da saopšti broj i imena svih ubijenih, ranjenih i uhapšenih Srba na Kosovu

Beta 26.09.2023

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović zatražio je danas od Vlade Srbije da saopšti broj i imena svih ubijenih, ranjenih i uhapšenih Srba na Kosovu u prethodna dva dana.

Obradović je u pisanoj izjavi u ime Dveri izrazio saučešće porodicama ubijenih Srba i ocenio je da je to velika nacionalna tragedija na koju niko ne sme da ostane nem.

"Radi se o Srbima i građanima Srbije o kojima država ima obavezu da brine. Oni su žrtve terorističkih i separatističkih vlasti u Prištini koje već mesecima terorišu srpsko stanovništvo širom Kosova i Metohije uz saglasnost zapadnih centara moći. Albanske terorističke jedinice nemaju šta da traže na severu, kao ni na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine", naveo je on.

Ocenio je da je "posebno skandalozno" od strane vladajućeg režima da prebacuje odgovornost na Srbe sa Kosova koji se brane od "terorizma i separatista", dok im zaštitu ne pružaju oni koji su se na to obavezali, strane trupe i vlast u Beogradu.

"Predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) je više puta lažno obećao da će država Srbija reagovati i zaštititi narod od svakog progona i hapšenja, ali ništa ne čini po tom pitanju. Očito je da su se Srbi na samoorganizovali jer više ne mogu da trpe Kurtijev (kosovski premijer Aljbin) teror niti da čekaju državu Srbiju da ih zaštiti", dodao je Obradović.

Predsednik Dveri navodi da do dolaska na vlast koalicije Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, albanske specijalne jedinice nisu mogle da ulaze na sever Kosova, a danas se "slobodno šetaju i maltretiraju koga stignu".

"To nam govori da je i odgovornost aktuelne vlasti velika jer su prihvatili brojne antiustavne i štetočinske briselske sporazume koji su nas doveli u ovu situaciju. Politika prema Kosovu i Metohiji hitno mora da se promeni i državotvorni blok patriotske opozicije već dugo predlaže konkretna rešenja i traži vanrednu sednicu Narodne skupštine na kojoj bismo ih iznova predstavili kompletnoj domaćoj i međunarodnoj javnosti", kazao je Obradović.

Grupa Srba sa Kosova sukobila se u nedelju sa kosovskom policijom kod sela Banjska na severu Kosova, gde je ubijen jedan policajac i najmanje četvoro Srba.

(Beta, 09.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »