Koncert u čast 10. godišnjice Inicijative Pojas i put u Podgorici

Beta 28.09.2023

Koncert povodom 10. godišnjice Inicijative Pojas i put, koji su zajednički organizovali Ambasada Kine u Crnoj Gori i Centar za programe na jezicima Evrope i Latinske Amerike pri Kineskoj medijskoj grupi, održan je Podgorici 27. Septembra.

Događaju je prisustvovalo više od 300 osoba, uključujući bivšeg predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, zvaničnike Vlade Crne Gore, predstavnike političkih stranaka, predstavnike Ambasade Kine i kineskih kompanija, kineske građane i studente u Crnoj Gori kao i prijatelje Kine. 

Ambasador Kine u Crnoj Gori Fan Kun se u pozdravnoj reči osvrnuo na desetogodišnjicu  uspostavljanja Inicijative Pojas i put.

“Predsjednik Kine Si Đinping je predložio zajedničku izgradnju Inicijative Pojas i put, globalne razvojne, bezbednosne i civilizacijske inicijative, zalažući se za mir, razvoj, saradnju, ujedno promovišući izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva, koja je dobila široku podršku zemalja širom sveta”, rekao je on.

Zahvaljujući Inicijativi Pojas i put i mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, međusobno političko poverenje Kine i Crne Gore se kontinuirano konsoliduje, ekonomska i trgovinska saradnja postižu plodonosne rezultate, ljudska i kulturna razmena su u usponu, postajući time pravi model međunarodne saradnje od obostrane koristi između zemalja sa različitim sistemima, različitom veličinom i brojnošću i različitim kulturama, podsetio je Fan.

Ambasador je rekao da je Kina spremna da sa Crnom Gorom produbljuje saradnju, osim u tradicionalnim oblastima i na novim poljima kao što su proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, nova energetska vozila i novi stilovi života u informatičkom dobu razvijene tehnologije.

Vujanović je u obraćanju pohvalio razvojne uspehe Kine i visoko ocenio rezultate praktične saradnje koju su Crna Gora i Kina ostvarile u okviru Inicijative „Pojas i put“.

“Ove godine se obeležava desetogodišnjica grandioznog projekta Pojas i put. Inicijativa je utemeljena na najvrednijim principima. Omogućila je brojnim državama koje su se priključile da ubrzaju razvo”, rekao je.

On je ocenio da je Crna Gora u okviru Inicijative ostvarila svoj san, izgradnju prve deonice auto-puta Bar-Boljare. “Postignut je najveći stepen bezbednosti saobraćaja, nismo imali žrtava i to je dovoljan razlog da auto-put potvrdi svoju vrednost”, dodao je.

 

Auto-put je, prema rečima Vujanovića,  obezbedio najveći kvalitet graditeljstva. “Unapredili smo sa Kinom trgovinu koja iz godine u godinu raste, kao i turistički promet. Uveren sam u prosperitet Kine, ali jednako tako u prosperitet saradnje Crne Gore i Kine, ne samo na bileteralnom nivou, nego kroz regionalnu saradnju i saradnju sa Evropskom unijom koja predstavlja poseban okvir”, zaključio je Vujanović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković-Đurović je u izjavi Kineskoj medijskoj grupi navela da Crna Gora i Kina imaju tradicionalnu prijateljstvo i dobru saradnju. Zahvaljujući saradnji sa Kinom, Crna Gora je završila jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata - autoput,  a zajedno smo otpočeli i druge važne infrastrukturne projekte. Sigurna sam da će se takva uspešna saradnja nastaviti u narednim godinama i decenijama, podvukla je ona.

Na koncertu pod motom Povezivanje sveta: kulturne razmene i međusobno učenje civilizacija, izvedene su u solo formi i horskin kineske i strane klasične numere i pesme bogate nacionalnim karakteristikama, što, kako ukazuje CMG, održava dubinu i inkluzivnost kulture Puta svile,.     

Mladi umetnici iz Crne Gore su izveli klasične numere kao što su Volim te, Kino, Jasmin, dok je atmosfera na koncertu dostigla vrhunac izvođenjem čuvene numere Điudžoutung (Ujedinjenje domovine) od strane kineskih umetnika putem video veze.

(Beta, 09.28.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »