Profesor Bešić za BETU: Na lokalnim izborima opozicija da nastupi u jednoj koloni

Beta 29.09.2023

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić izjavio je danas da bi na predstojećim lokalnim izborima opozicija trebalo da nastupi u jednoj koloni.

Bešić je agenciji Beta kazao bi sve opozicione stranke i pokreti morali da prevaziđu ideološke razlike i da za lokalne i beogradske izbore formiraju jedinstvenu izbornu listu.

"Na lokalnim izborima bi sva opozicija, i leva i desna, morala da nastupi na jedinstvenoj listi. Lokalni izbori nisu izbori oko ideoloških principa ili orijentaciji prema Rusiji i Zapadu. Ono što deli opoziciju na republičkom nivou nema smisla na lokalnom. Takođe, i zbog kadrovskih kapaciteta čitava opozicija bi morala da se ujedini na svim lokalnim nivoima", naglasio je on.

Dodao je da ujedinjenje opozicije na lokalnom nivou mogu da spreče samo lične sujete pojedinih lidera u opštinama i gradovima.

Bešić je kazao da postoji mogućnost da vlast ne raspiše lokalne izbore u svim opštinama i gradovima.

"Svi razlozi zbog kojih su juče i danas podneli ostavke pojedini gradonačelnici i predsednici opština važe i za njihove kolege koji do sada nisu podneli ostavke. U pitanju je selektivno podnošenje ostavki što ukazuje na mogućnost da vlast neće raspisati izbore u opštinama i gradovima gde nije sigurna u pobedu", ocenio je profesor.

Dodao je, da ne postoji opravdanje da ostavku podnese gradonačelnik Smedereva, a da to ne urade i gradonačelnici Niša, Čačka, Novog Sada ili Kruševca.

"Vrlo je interesantno da gradonačelnica Niša (Dragana Sotirovska) još nije podnela ostavku iako je u tom gradu veoma loša gradska uprava, ali i loš rejting Srpske napredne stranke (SNS). U tom gradu je već duže vreme podeljen odbor SNS-a i naprednjaci se međusobno svakodnevno sukobljavaju. Čak ni Aleksandar Vučić nije uspeo da ih pomiri. Iz tih razloga sumnjam da će u Nišu biti raspisani izbori u decembru", rekao je Bešić.

Izvor agencije Beta iz vrha SNS-a, potvrdio je da će izbori na svim nivoima biti raspisani najverovatnije za 17. decembar. On je kazao da su gradonačelnici i predsednici opština dobili direktivu iz vrha stranke da podnesu ostavke, ali nije mogao da precizira da li se to odnosi na sve opštine i gradove.

U četvrtak je nekoliko gradonačelnika i predsednika opština podnelo ostavke kako bi se lokalni izbori održali istovremeno s vanrednim parlamentarnim i beogradskim.

Juče su ostavke podneli gradonačelnici Smedereva, Šapca, Kraljeva, Kragujevca, Leskovca, Novog Pazara, Priboja, Prijepolja i Požege i 15 predsednika opština, svi iz SNS-a.

Danas je ostavku podneo i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

(Beta, 09.29.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »