Stefanović: Članice EU ne smeju da zauzimaju strane na Kosovu

Beta 02.10.2023

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove Borko Stefanović izjavio je danas da države članice Evropske unije (EU) ne smeju da zauzimaju strane na Kosovu i da umesto toga treba da insistiraju na vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv kriminala i korupcije i zaustavljanju autokratije.

Stefanović je na Parlamentarnoj konferenciji EU u Madridu u svom govoru kazao da nema rešenja za Kosovo bez demokratizacije regiona i Srbije.

"Restriktivne mere EU prema Srbiji ne smeju biti uvedene građanima, već je nužno da Evropa realno vidi odgovornost pojedinaca, Kurtija zbog gaženja prava i nasilja protiv Srba na Kosovu i srpske vlasti zbog ostavljanja Srba na Kosovu van policije što je dovelo do nasilja i smrti", rekao je Stefanović, a prenela je Stranka slobode i pravde čiji je on potpredsednik.

Dodao je da samo kroz dijalog zasnovan na potrebi pomirenja naroda, okrenut rešavanju životnih pitanja može da se osigura održiv i trajan mir uz poštovanje potreba Srba i njihov ustavni pogled na status Kosova.

Prema njegovim rečima, svaki drugi pristup će dovesti do rasta tenzija i nasilja, kao i ugrožavanja stabilnosti čitavog regiona.

Evropa bez Srbije i Zapadnog Balkana nije i ne može biti cela, izjavio je Stefanović i dodao da je na građanima Srbije da se izbore za svoju slobodu i demokratiju, kao i da obezbede usaglašavanje svoje politike sa EU, a da Evropa mora pronaći način da ulazak u EU učini izvesnim za Zapadni Balkan do 2030, "kako u poslednje vreme najavljuju briselski zvaničnici".

(Beta, 10.02.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »