Skupština AP Vojvodine promenila izborna pravila

Beta 04.10.2023

Poslanici u vojvođanskom parlamentu usvojili su danas Odluku o izboru poslanika u Skupštini Vojvodine, sa 90 glasova za i osam protiv, bez uzdržanih.

Prema tvrdnji vladajuće koalicije, time se ova odluka samo tehnički usaglašava sa promenama u Zakonu o izboru narodnih poslanika i Zakonu o lokalnim izborima iz 2022. godine, kako bi svaki nivo vlasti u Srbiji imao potpuno ista pravila.

Opozicija je upozorila da se izborna pravila ne menjaju neposredno pred glasanje.

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Za našu decu" Dmitar Stanišić nije odgovorio imaju li te promene veze sa najavljenim vanrednim pokrajinskim izborima, a nije želeo da kaže ni da li će Srpska napredna stranka podržati inicijativu da se skupština samoraspusti, budući da je to jedini način da se izazovu pokrajinski izbori u decembru.

"Sve što bih spekulisao, bilo bi u domenu mog ličnog razmišljanja, jer bi bilo neozbiljno da ja kao pojedinac iznosim mišljenje stranačke gupe o kojem nismo prethodno ni razgovarali" rekao je Stanišić.

Zamenik predsednika poslaničke grupe "NADA-Novi DSS-POKS" Branislav Ristivojević je rekao da vladajuća koalicija nema nameru da poboljša izborni sistem, već da namesti uslove onako kako odgovara vladajućoj koaliciji, ukaazujući na odredbu po kojoj nosilac liste ne mora da bude iz Vojvodine.

"Ako nosilac liste ne mora da bude iz Vojvodine, zašto bi kandidati morali da budu iz Vojvodine? A ako kandidati ne moraju da budu iz Vojvodine, zašto birači moraju da budu iz Vojvodine? Na kraju ćemo dezavuisati popuno pokrajinske izbore i dobiti Vimbldon", poručio je Ristivojević.

Stanišić je poručio da ni do sada nosilac liste nije morao da ima prebivalište na teritoriji AP Vojvodine.

"Samo formalizujemo nešto što u političkom životu AP Vojvodine postoji decenijama unazad", naveo je on.

Srpska radikalna stranka je protiv odluke jer, prema rečima Đurađa Jakšića, smanjenje potrebnog broja potpisa za liste omogućuje manipulaciju, posebno kada su u pitanju izborne liste nacionalnih manjina.

"Ne može Pokrajinska izborna komisija da procenjuje odokativnom metodom ko je autentični predstavnik neke nacionalne manjine, nego konačnu reč o tome moraju dati nacionalni saveti tih nacionalnih manjina", rekao je Jakšić.

Predsednik poslaničke grupe "Vojvođanski front–Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija" Saša Šućurović je upitao hoće li biti pokrajinskih izbora u decembru i da li će ih biti zbog toga što pokrajinski parlament i vlada nisu dobro radili ili zbog odluke nekog "iz Beograda, bez volje grđana Vojvodine".

Stanišić je na kritike zbog eksplicitne zabrane koalicija između grupe građana i političkih partija odgovorio podsećanjem da do sada nije zabeležena koalicija političke stranke i grupe građana na pokrajinskim izborima.

(Beta, 10.04.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »