U Pekingu otkriveni temelji drevne zgrade

Beta 09.10.2023

U ruševinama Džongdua, glavnog grada dinastije Jin (1115-1234) u Pekingu, otkriveni su temelji velike građevine, saopštio je Pekinški institut za arheološka istraživanja.

Ruševine nekadašnjeg glavnog grada nalaze se u današnjem okrugu Fengtai i okrugu Sičeng u Pekingu. To je bila prestonica dinastije Džin više od šest decenija, na njenom vrhuncu, a kasnije je napuštena pred kraj dinastije Juan (1271-1368).

Radovi na iskopavanju počeli su 2020. godine, sa ukupnom površinom iskopa od 17.000 kvadratnih metara. Arheolozi su rekli da lokacija arhitektonskih grupa datira iz dva različita perioda - ranog perioda dinastije Đin i kasnog perioda dinastije Đin.

Grupa zgrada pripada kasnom periodu dinastije Đin i veruje se da je to mesto kraljevskog hrama od oko 2.500 kvadratnih metara.

Na lokalitetu su iskopane kulturne relikvije kao što su knjige od žada, obredne posude od kombinacije porcelana i bronze, pločice ukrašene crtežima zmajeva, oblaka i feniksa, glazirane pločice, bronzani pečati i religiozne statue.

Knjige od žada i obredne posude od kombinacije porcelana i bronze bile su kraljevske, dok su pločice sa zmajevim uzorkom i glazirane pločice bile simboli građevina visokog kvaliteta.

Porcelan i kulturne relikvije kao što su bronzano posuđe, posuđe od bakra i gvožđa, kao i koštano posuđe takođe su otkriveni na lokalitetu, što odražava nivo ekonomskog, naučnog i tehnološkog razvoja i društvene uslove života u drevnoj prestonici.

Guo Đingning, direktor pekinškog Instituta za arheološka istraživanja rekao je da je otkriće ove dve arhitektonske grupe pružilo osnovu za razumevanje rasporeda i urbanističkog planiranja gradnje Džongdua.

To je pružilo važne fizičke dokaze za proučavanje sistema rituala kraljeva u drevnoj prestonici, ponudilo nove informacije o zanatskoj proizvodnji, oblicima trgovine i društvenom životu tokom tog perioda i objasnilo proces formiranja jedinstvenog multietničkog obrasca kineske nacije iz arheološke perspektive, rekao je Guou. 

(Beta, 10.09.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »