Crta: Nisu ispunjene preporuke OEBS-a o ključnim problemima izbornog procesa u Srbiji

Beta 11.10.2023

Misija Crta saopštila je danas, povodom preporuka OEBS-a za poboljšanje izbornog procesa u Srbiji, da vlast nije ispunila preporuke u vezi sa ključnim problemima.

Ta misija je, povodom informacija u javnost o ispunjenosti preporuka, u analizi, na osnovu dostupnih informacija, navela da je ostvaren pomak jedino u administrativnim aspektima.

Premijerka Ana Brnabić je nedavno rekla da je ispunjeno 79 odsto preporuka OEBS-a dok je lider Stranke slobode i pravde Dragan Djilas to negirao i rekao da je ispunjenost preporuka nula.

"Analiza pokazuje da je ostvaren pomak jedino u administrativnim aspektima, dok su preporuke koje se odnose na ključne probleme u izbornom procesu, kao što su pritisci na birače, zloupotreba javnih resursa i funkcija i izveštavanje medija ostale neispunjene", saopštila je CRTA.

Navela je i da su aktivnosti države, "odnosno Radne grupe za saradnju sa OEBS/ODIHR, netransparentne" i da "javnost nije upoznata s rezultatima rada nakon izbora 2022".

Crta je precizirala i da konačnu ocenu ispunjenosti sopstvenih preporuka može dati jedino ODIHR nakon sprovedene misije.

Dodala je da je u izveštaju ODIHR-a o aprilskim izborima 2022. navedno 26 preporuka za poboljšanje izbornog procesa u Srbiji, od kojih je devet označeno prioritetnim.

"Od 15 preporuka, za koje je u ovom trenutku moguće dati ocenu, nijedna nije u potpunosti ispunjena", pokazuje analiza Crte, piše u saopštenju.

Od devet prioritetnih, samo jedna je delimično ispunjena, pet je neispunjeno, a za tri nije moguća ocena u ovom trenutku, dodala je ta posmatračka misija.

Delimično ispunjena preporuka odnosi se na uvođenju standardizovane obuke za sve

članove lokalnih izbornih komisija i biračkih odbora, za koje je nadležna Republička izborna komisija (RIK).

Iako je RIK preduzeo neophodne korake, obuke još uvek nisu postale obavezne za članove lokalnih izbornih komisija, dodala je Crta.

(Beta, 11.10.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »