Žigmanov: Način izveštavanja medija o izbeglicama utiče na ponašanje sredine u koju dolaze

Beta 11.10.2023

Ministar Srbije za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas da je uloga medija u zaštiti izbeglica od nemerljivog značaja, jer način izvešvanja utiče na ponašanje stanovništva koje ih prima.

Istinito, blagovremeno i objektivno izveštavanje smiruje napetosti, doprinosi atmosferi tolerancije i solidarnosti, što posledično može da zaštiti živote ljudi, rekao je Žigmanov studentima i novinarima, učesnicima UNHCR-ovog treninga o medijskom izveštavanju o izbeglicama u Srbiji.

S druge strane, upozorio je, širenje ksenofobije, mržnje, netolerancije i straha na društvenim mrežama prema ovoj društvenoj grupi jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavamo.On je istakao da je Srbija pokazala solidarnost i empatiju sa izbeglicama mnogo puta kroz svoju istoriju. "Svaka izgovorena javna reč, napisana rečenica, prikazan snimak... šalje poruku koja ima veliki uticaj i stvara atmosferu koja može ili da doprinose zaštiti ili ugrozi ljudska prava ove društvene grupe", objasnio je Žigmanov, prenelo je ministarstvo koje vodi. Podsetio je da je samo u poslednjem talasu izbeglica iz Sirije 2015. Srbija pružila pomoć za više od milion izbeglica koji su te godine prolazili na putu ka Zapadnoj Evropi.

(Beta, 10.11.2023)

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »