BBC vesti na srpskom

Спорт: Међународни олимпијски комитет суспендовао Руски олимпијски комитет

МОК је додао да ће „у догледно време" одлучити да ли би руски спортисти могли да се такмиче као неутрални на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

BBC News 12.10.2023
Tim ROK-a na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2002, pre invazije na Ukrajinu.
Гетти Имагес
Руским спортистима је било дозвољено да се такмиче на Зимским олимпијским играма у Пекингу 2022, одржаним пре инвазије на Украјину, само као тим РОК-а, због забране после навода о допингу

Извршни одбор Међународног олимпијског комитета суспендовао је Руски олимпијски комитет (РОК) „до даљег&qуот;.

Одлука је уследила пошто је РОК признао регионалне организације четири украјинске територије које је Москва незаконито припојила од почетка њене инвазије на Кијев 2022. године.

МОК је саопштио да је признање „кршење Олимпијске повеље, јер се крши територијални интегритет Националног олимпијског комитета Украјине&qуот;.

Суспензија значи да РОК „више нема право да ради као Национални олимпијски комитет&qуот; и „не може да прима никаква средства Олимпијског покрета&qуот;.

Руски комитет признао је олимпијске савете Луганска, Доњецка, Херсона и Запорожја, четири региона на истоку Украјине.

МОК је додао да ће „у догледно време&qуот; одлучити да ли би руски спортисти могли да се такмиче као неутрални на Олимпијским играма у Паризу 2024. године.

„Још једна контрапродуктивна одлука, очигледно политички мотивисана&qуот;, одговорио је РОК.

МОК није првобитно санкционисао РОК после инвазије, али је руским атлетичарима било забрањено да се такмиче под заставом сопствене земље од 2015. године, када је откривено допинговање спортиста у организацији државе.

Та суспензија је укинута у марту, али је Светски атлетски савет одлучио да им се продужи забрана због рата у Украјини.

Међународни олимпијски комитет био је под притиском да забрани руским и белоруским спортистима да се такмиче чак и под неутралном заставом од почетка инвазије.

У марту је спортским федерацијама речено да би требало да дозволе спортистима ових земаља да се такмиче као неутрални.

Украјина је запретила да ће бојкотовати Олимпијске игре у Паризу следеће године, ако се не потврди потпуна забрана руских и белоруских спортиста.

„Ово је важна одлука&qуот;, рекао је Андриј Јермак, шеф кабинета председника Украјине, додајући да „спорт не може бити ван политике&qуот;.

Он је оптужио Русију да користи „спортисте у пропаганде сврхе&qуот;.

Санкције МОК-а значе да се никакви међународни спортски догађаји не смеју организовати на територији Русије или њене савезнице Белорусије нити се смеју истицати заставе, химне или било који други национални симболи ових земаља.

Раније ове недеље, Европска фудбалска унија (УЕФА) одустала је од планова да врати руске тимове до 17 година на омладинско Европско првенство следеће године после реакција разних националних фудбалских савеза.

У марту је Алл Енгланд Цлуб дозволио руским и белоруским тенисерима да се такмиче на Вимблдону, укинувши забрану, наметнуту годину дана раније.


Пратите нас на Фејсбуку,Твитеру и Вајберу. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на ббцнасрпском@ббц.цо.ук

(ББЦ Невс, 10.12.2023)

BBC News

Повезане вести »

Кључне речи

Спорт, најновије вести »