Konjufca: Postoji rizik izbijanja novog rata na Balkanu posle napada u Banjskoj

Beta 12.10.2023

Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je da "postoji rizik da se posle napada Srbije u Banjskoj sukob proširi i izbije novi rat na Balkanu".

Konjufca je za Dojče vele (DW) izjavio da je oružani sukob u selu Banjska 24. septembra "teroristički napad i akt agresije Srbije na Republiku Kosovo".

"Opasnost je uvek tu, ali morate razumeti zašto. Ne zato što se mi branimo, već zato što Srbija napada”, rekao je Konjufca.

Ocenio je da je posle incidenta 24. septembra" čak i međunarodni faktor uveren da je Srbija najopasniji potencijal za destabilizaciju celog Balkana i Kosova".

"Najpre zato što se u Srbiji nalaze terorističke grupe, zatim postoji jasna podrška srpske vojske ovoj grupi. Obuka, poligoni na kojima su vežbali, vojne baze koje su koristili, naoružanje koje su koristili, imaju direktnu vezu sa državom Srbijom. Dakle, izvesne instance države Srbije, pretpostavljam i predsednik, morale su da znaju za ovaj napad na Kosovo", rekao je Konjufca.

Ocenio je da bi posle napada u Banjskoj, Srbija trebalo da bude "sankcionisana".

"U bezbednosnom smislu, Srbiju treba staviti u karantin. Bez toga, iz Srbije će uvek ići snage koje žele destabilizaciju prema Kosovu, prema BiH pa i prema Crnoj Gori. Te tri zemlje su cilj Srbije. Srbiji je potreban međunarodni protektorat. Vojsku Srbije, obaveštajne službe Srbije, MUP Srbije moraju da prate zemlje EU jer te institucije izlaze u druge zemlje i ubijaju ljude, kao što se nama desilo sa napadom 24. septembra", rekao je Konjufca.

Komentarišući zahtev međunarodne zajednice za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, Konjufca je ocenio da je to trenutno "potpuno nepotrebno" ukoliko će kako je rekao, da "zovu Vučića i Kurtija u Brisel da se slikaju".

"Sve o čemu Kosovo sada razmišlja je jedno, da se višestruko pojačaju policijske i bezbednosne institucije u tom delu Kosova, da izbegnemo budući napad koji dolazi iz Srbije. To je ono o čemu trenutno razmišljamo a jednom će doći vreme za politički dijalog", izjavio je Konjufca.

(Beta, 10.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »