Prvi od dva transportna aviona CASA C-295 uveden u upotrebu u Vojsci Srbije

Beta 12.10.2023

Prvi od dva transportna aviona CASA C-295 kupljenih za Vojsku Srbije (VS) uveden je danas u naoružanje a tim povodom vojni aerodrom u Batajnici posetili su ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Iz Ministarstva je rečeno da su Vučeviću i generalu Mojsiloviću predstavljene namena, mogućnosti i karakteristike ovog vazduhoplova koji će značajno doprineti jačanju sposobnosti Vojske Srbije.

Vučević je razgovarao sa pilotima koji su se obučavali u Sevilji za upravljanje avionom CASA C-295, kao i sa tehničarima koji su se u tom španskom gradu obučavali za osnovno tehničko održavanje ovog tipa aviona koje će se izvoditi u Srbiji.

"On se uverio u obučenost pilota i tehničara i njihovu osposobljenost, a najviše u njihovu motivisanost za rad i zadovoljstvo što u svojoj jedinici imaju ovakav vazduhoplov", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ugovorom, potpisanim sa kompanijom "Airbus Defence and Space" iz Španije u februaru 2022. godine, dogovorena je nabavka dva transportna aviona CASA C-295 koji će biti korišćeni za transport ljudi i tereta.

U saopštenju Ministarstva odbrane je dodato da su današnjoj poseti aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, šef Kabineta ministra odbrane brigadni general Goran Momčilović i komandant 204. vazduhoplovne brigade pukovnik Milan Elenkov.

(Beta, 10.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »