Premijerka Srbije se nije fotografisala sa učesnicima samita Berlinskog procesa, Vlada demantuje

Beta 16.10.2023

Premijerka Srbije Ana Brnabić nije se danas fotografisala zajedno sa ostalim učesnicima samita Berlinskog procesa u Tirani.
 
Kako se nezvanično saznaje Brnabić nije na zajedničkoj fotografiji zbog zastave Kosova koja je uz druge zastave istaknuta u pozadini iza učesnika sastanka, među kojima su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Španije, Grčke, Holandije, Hrvatske i Severne Makedonije, nemački kancelar Olaf Šolc, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Zbog zastave Kosova i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić odbio je da se fotografiše sa ostalim učesnicima ministarskog sastanaka Berlinskog procesa 6. oktobra u Tirani.

Nakon fotografisanja ispred Piramide, za učesnike samita folklorni ansambli zemalja sa Zapadnog Balkana igrali su tradicionalne igre, čemu je Brnabić prisustvovala.

 
Vlada demantuje da se Brnabić nije fotografisala sa učesnicima samita u Tirani Vlada Srbije je saopštila da je "prinuđena da demantuje" izveštaje medija da je premijerka Ana Brnabić danas odbila da se fotografiše sa ostalim liderima na samitu Berlinskog procesa u Tirani. "Predsednica vlade Ana Brnabić učestvovala je u zajedničkom fotografisanju svih lidera Evrope i regiona u Tirani, kao što možete videti u priloženim fotografijama. Time je Srbija još jednom pokazala da ne vodi politiku izolacije, već da je okrenuta saradnji i rešavanju svih otvorenih pitanja dijalogom", navodi se u saopštenju Vlade Srbije uz koje je medijima dostavljena i fotografija. {Video1:} U saopštenju je ukazano da "takve neistine plasirane u javnosti takođe nanose štetu ugledu Republike Srbije i koriste samo onima koji Srbiji ne žele dobro", a da je Srbija "boravkom premijerke u Tirani i njenim razgovorima sa evropskim liderima, potvrdila da je trajno opredeljena za politiku integracija, saradnje i regionalnih povezivanja". Na zajedničkom snimku učesnika današnjeg samita Berlinskog procesa u Tirani vide se lideri Zapadnog Balkana, više evropskih zemalja i EU ispred zastava učesnica skupa, među kojima je i zastava Kosova, a na tom snimku nema premijerke Srbije Ane Brnabić. Brnabić se ostalim učesnicima pridružila kada je završeno zajedničko fotografisanje ispred zastava i kada je počeo foklorni program. Posle zajedničkog fotografisanja ispred Piramide, za učesnike samita folklorni ansambli zemalja sa Zapadnog Balkana igrali su tradicionalne igre, a Brnabić je tome prisustvovala. Ni ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nije 6. oktobra u Tirani bio na zajedničkoj fotografiji sa ostalim učesnicima ministarskog sastanaka Berlinskog procesa, takođe sa zastavama u pozadini.

(Beta, 10.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »