Nikezić (SSP) traži od Vesića podatke o ugovorima sa Kinom o izgradnji autoputeva

Beta 17.10.2023

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić zatažio je danas da se javnosti predoči više podataka o ugovorima koji su danas potpisani sa Kinom a odnose se na izgradnju autoputeva u Srbiji.

Ministar građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić je u Pekingu sa kineskim kompanijama potpisalo tri komercijalna ugovora u vrednosti skoro četori milijarde evra koji se odnose na izgradnju 300 klometara puteva u Srbiji.Nikezić je u saopštenju zapitao Vesića kako je planirano zaduženje za autoput Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, za samo godinu dana povećano sa 710 miliona evra na 1,4 milijarde evra, a kako je vrednost brze saobraćajnice Bački Breg – Nakovo uvećana sa 420 miliona na preko dve milijarde evra."Kako je uopšte moguće da kilometar autoputa i brze saobraćajnice u Panonskoj niziji košta preko 13 miliona evra po kilometru, što je tri puta više nego što je plaćen autoput Zagreb-Split kroz Dinarske Alpe i 13 puta više nego što je plaćen poluautoput Novi Sad – Horgoš", upitao je Nikezić.

Od Vesića je zatražio odgovor i da li će domaći podizvođač ponovo biti Inkop iz Ćuprije, u vlasništvu Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, koji je među 20 firmi sa najvećim profitom u Srbiji, upravo zahvaljujući ugovorima koje im aktuelna vlast dodeljuje mimo bilo kakve tenderske procedure.

Pitanje Nikezića je i zašto Srbija kupuje pet kineskih brzih vozova, koji treba da saobraćaju na pruzi Beograd – Budimpešta, "kada je očigledno da je Mađarska vlada odustala od izgradnje deonice kroz Mađarsku". 

Po njegovoj oceni zaduživanje za tri nova projekta poveće dug Srbije prema Kini na 17 milijardi evra, a ukupno zaduženje zemlje na 55 milijardi evra, što će Srbiji, kako je ukazao, "dovesti do ivice dužničkog ropstva i bankrota".

"Zato se, na Vašem mestu, ne bih hvalio ugovorima koje ste potpisali u Kini, jer se iz aviona vidi da su štetni za Srbiju i neko će, kad tad, morati zbog njih da odgovara", poručio je Nikezić ministru građevinarstva i infrastrukture. 

(Beta, 10.17.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »