Demostat: U medijskim zakonima ostalo da Telekom može da bude osnivač i vlasnik medija

Beta 18.10.2023

Iako su postignuti dogovori da se iz nacrta novih medijskih zakona izbace pojedini sporni delovi, u njima je ostala odredba po kojoj će državna telekomunikaciona kompanija "Telekom Srbija" moći da bude osnivač i vlasnik medija, piše danas istraživačko-izdavački centar Demostat.Taj centar piše da je tom odredbom u medijskim zakonima, koji će biti prosleđeni prvo Vladi Srbije, a potom i Skupštini, legalizovano postojeće stanje srpske medijske scene, budući da "Telekom" već ima svoje kanale.

"Prvobitno je čak bilo planirano da i lokalne samouprave i druga državna preduzeća imaju mogućnost da budu vlasnici medija. Država je po tom pitanju od početka imala tvrd stav i nije dopuštala mogućnost da ta odredba ne uđe u zakon", navodi se u tekstu.

Demostat navodi da vlastima ipak nije uspeo poslednji pokušaj "gušenja medija u Srbiji naprasnim izmenama nacrta medijskih zakona, o kojima nisu bili obavešteni članovi radne grupe".

"Posle jučerašnjeg sedmočasovnog sastanka sa predstavnicima Misije OEBS-a, Delegacije EU, ambasade Norveške, Vlade Srbije, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, radnih grupa i novinarskih i medijskih udruženja, postignut je dogovor da kablovski operatori ne moraju da raspoređuju kanale sa nacionalnom frekvencijom na prvih pet mesta i da nisu u obavezi da ih emituju uz naknadu koju bi određivao REM", piše u tekstu.

Demostat je podsetio da su ti stavovi ubačeni u nacrte zakona nakon završene javne rasprave i uoči samog usvajanja zakona, uz ocenu da je država na taj način praktično pokušala da uvede praksu "reketiranja operatora" tako što bi uredila da način i cenu emitovanja kanala.

"Što bi u perspektivi, zbog velikih troškova, moglo da dovede do odluke privatnih operatora da prestanu sa radom, zbog čega televizije u vlasništvu Junajted grupe ne bi imale gde da se emituju. Televizije u vlasništvu Junajted grupe nemaju nacionalnu pokrivenost, a pristup njima ima samo oko trećine teritorije Srbije", piše taj centar.

Za drugi stav, koji je takođe naknadno dodat, a prema kojem je trebalo da se na prva dva mesta kod svih operatora nalaze programi javnih servisa, a potom nacionalne televizije Pink, Hepi, B92 i Prva, pronađeno je kompromisno rešenje, navodi Demostat.

"Naime, dogovoreno je da će operatori na nultom kanalu imati servisne informacije, na broju 1 Javni servis, na broju 2 Radio televiziju Vojvodine, a potom će određivati raspored kanala u skladu sa dogovorom sa pružaocima medijskih usluga", stoji u tekstu.

Predloženi nacrti zakona naći će se sada pred Vladom Srbije, koja bi trebalo da ih usvoji, a zatim će se zakoni naći pred Skupštinom Srbije, gde takođe mogu biti promenjeni amandmanima.

(Beta, 10.18.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »