Obeležen Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Beta 20.10.2023

Manifestacija "Dani slobode 2023", u znak sećanja na oslobođenje Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu, održana je danas, na dan kada je pre 79 godina grad oslobođen u Drugom svetskom ratu, pošto su 20. oktobra 1944. godine završene višednevne borbe u kojima su poginule hiljade pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ), sovjetske Crvene armije i civila.

Državna ceremonija bila je na Groblju oslobodilaca Beograda gde su vence položili ministri Ivica Dačić, Nikola Selaković, Tomislav Momirović, predstavnici Grada Beograda, ambasada Rusije, Azerbejdžana, Belorusije i Kazahstana, predstavnici Vojske Srbije, SUBNOR-a i drugih udruženja građana, preneo je portal Beoinfo.

Ministar Selaković, koji je predvodio ceremoniju, kazao je da "Srbija obeležavanjem Dana oslobođenja Beograda potvrđuje svoju istorijsku opredeljenost da se bori protiv nepravde i za prava onih koji su potlačeni i ugnjeteni".

On je ocenio da "baštineći tradiciju oslobodilačkih ratova Srbije, među kojima su i oslobodilačke tradicije vezane za Drugi svetski rat, Vlada Srbije i njen odbor za negovanje tradicija, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, neguju kulturu sećanja i očuvanje našeg identiteta", prenelo je Ministarstvo u saopštenju.

U Beogradu je memorijalnim defileom od Terazija do Trga Republike počela manifestacija "Dani slobode", koja zajedno slavi Dan oslobođenja Beograda u Prvom Svetskom ratu (1. novembar 1918.) i Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu (20. oktobar 1944. godine).

Na čelu današnjeg memorijalnog defilea "Pobeda slobode" bio je Počasni vod pitomaca Vojne akademije Ministarstva odbrane Vojske Srbije, a u defileu su učestvovali i predstavnici Grada Beograda, SUBNOR-a i građani.

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević koji je učestvovao u defileu, kazao je da se danas "pre svega slavi sloboda".

"Zahvalni smo ljudima koji su dali svoje živote kako bismo danas mogli da živimo u slobodnom Beogradu. Želimo da se sećamo heroja, učimo iz sopstvene prošlosti i ne želimo da zaboravimo našu istoriju", kazao je Nikodijević.

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović rekla je da je tokom tih ključnih dana 1944. godine Beograd oslobođen posle 1.287 dana nacističke okupacije.

"Hrabri vojnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Crvene armije su zajednički oslobodili naš grad. U ovoj borbi za slobodu život je izgubilo 3.000 vojnika NOVJ-a i 960 vojnika Crvene armije, dok je 4.000 naših boraca ranjeno", navela je Vidović.

Dodala je da je "Srbija u Drugom svetskom ratu bila na strani antifašizma, moderne, civilizovane i napredne ideje na kojoj počiva Evropa i ceo savremeni svet", da je podnela velike žrtve i izašla kao pobednica.

(Beta, 10.20.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »