Portal: Izaslanici EU i SAD donose nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom

Beta 21.10.2023

Pet izaslanika SAD i EU koji su danas u poseti donose nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) koji su pripremili njihovi timovi, saznaje portal Gazetaexpress.com.

Nacrt statuta ZSO je takođe zasnovan na paketu Martija Ahtisarija, koji je osnova Ustava Kosova.

Od predstavljanja francusko-nemačkog plana, Zapad je insistirao da kosovska strana donese nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji se smatra ključnim delom sporazuma, međutim sa kosovske strane nije bilo pomaka na tom planu.

U Vladi Kosova počeo je danas sastanak premijera Aljbina Kurtija i predstavnika takozvane velike petorke o oživljavanju dijaloga Beograda i Prištine. Sastanku prisustvuju specijalni predstavnici SAD i EU za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane.

O ideji da posrednici sačine nacrt statuta govorio je šef evropske diplomatije Žozep Borel na letnjoj akademiji "Kvo vadis Europa?“, u Santanderu, u Španiji, održanoj od 21. do 25. avgusta.

Međutim stanje na severu i oružani napad grupe Srba na policiju Kosova u Banjskoj  24. septembra, sve je odložio.

Kosovska strana je na sastanku 14. septembra u Briselu odbacila plan i redosled primene sporazuma iz Brisela i Aneksa iz Ohrida, koji su predložili posrednici, a koji je predviđao da će primena Ohridskog aneksa početi sa početkom izrade dokumenata za osnivanje ZSO u zamenu za de fakto priznanje Kosova, odnosno primenu prvih šest tačaka Aneksa iz Ohrtida.

Zvanično, očekivanja od posete petorke Kosovu i Srbiji su da će bez odlaganja i bezuslovno doći sa konkretnim zahtevima za strane kojima se traži primena Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

(Beta, 10.21.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »