Šabić: Vlast nije implementirala ni osnovne preporuke ODIHR-a, ne zna se još ni koji će izbori

Beta 22.10.2023

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić ocenio je da je odnos vlasti prema nizu otvorenih pitanja u vezi sa predstojećim izborima neprimeren i neodgovoran, a poziv Vlade OEBS-u da uputi misiju u Srbiju kao neumesan i neiskren.

Istakao je da je apsurdna tvrdnja premijerke da je između dva izborna ciklusa implementirano 79 odsto prepruka OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i upozorio da se takvim odnosom ugrožava više ljudskih prava, od prava na obaveštenost i slobode izbora do prava na rad.

"Građani se drže u neizvesnosti o tome kakvi izbori predstoje - za Narodnu skupštinu, Skupštinu APV, Skupštinu Beograda, lokalne skupštine- svi oni ili samo neki od njih? A iako nisu obezbeđene ni osnovne pravne pretpostavke za raspisivanje bilo kojih od tih izbora ipak se 'zna' da će biti održani 17. decembra jer je, protivno ustavnoj odredbi da 'političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi', tako odlučio vrh vladajuće stranke", rekao je Šabić.

On je dodao i da o tvrdnji premijerke da su ispunjene preporuke ODIHR-a činjenice govore sasvim drugačije, odnosno da nije poštovana čak ni prva, osnovna preporuka – da zakone treba unaprediti mnogo pre sledećih izbora.

"Nije sprovedena preporuka o reviziji biračkog spiska i registra matičnih knjiga. Nije učinjeno ništa ni povodom preporuke da se obezbedi nezavisnost i objektivnost REM-a. Uprkos preporukama nije utvrđena jasna zakonska granica između vršenja javne funkcije i aktivnosti u izbornoj kampanji, niti su predviđene mere za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa", naveo je Šabić.

Dodao je da nisu primenjene ni preporuke o finansiranju političkih aktivnosti, nije uvedeno ograničenje maksimalnih troškova kampanje, a da je posebno zabrinjavajuće što i pored široko rasprostranjene prakse pritisaka na birače i ucena ništa nije preduzeto za sprečavanje te nezakonite, čak kriminalne prakse.

(Beta, 10.22.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »