RSE: Vučić i Kurti ove nedelje treba da se izjasne o zahtevima petorke, moguć susret u Briselu

Beta 23.10.2023

Lideri Srbije i Kosova trebalo bi ove nedelje da se izjasne o zahtevima koje su im izneli članovi "velike petorke", piše danas Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na diplomatske izvore i dodaje da se ne isključuje mogućnost susreta kosovskog premijera Aljbina Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Briselu pre samita EU 26-27. oktobra.

RSE navodi da nisu poznati konkretni detalji zahteva koje je iznela "velika petorka" prilikom susreta s Kurtijem i Vučićem, 21. oktobra u Prištini i Beogradu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, RSE dodaje da se zahtevi za Kosovo uglavnom odnose na prihvatanje nacrta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, a za Srbiju na bezuslovno ispunjavanje obaveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i Aneks primene ovog dogovora iz Ohrida.

Prema tim izvorima Kurti i Vučić imaju "samo nekoliko dana" da se izjasne o tome da li prihvataju zahteve zbog čega se ne isključuje mogućnost da se do kraja ove nedelje sastanu u Briselu.

Taj susret i mogući napredak u obliku bilo kakve saglasnosti strana trebalo bi da se pokuša napravit pre samita lidera država članica Evropske unije (EU), koji će biti održan 26. i 27. oktobra.

U slučaju da se susret održi i bude uspešan, onda bi se u zaključcima na kraju samita EU navela i poruka o dijalogu Srbije i Kosova.

U nacrtu pripremljenih zaključaka u koji je RSE imao uvid "najoštrije se osuđuje nasilni napad na policiju Kosova" u Banjskoj 24. septembra uz očekivanje da "počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake".

Kosovo i Srbija pozivaju se da "nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, posebno na održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba".

Naglašava se "žaljenje zbog nedostatka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, koji su lideri dogovorili 27. februara u Briselu, Aneksa za implementaciju usaglašenog 18. marta u Ohridu, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu" i Kosovo i Srbija pozivaju "da ih sprovedu, bez odlaganja i preduslova".

"To uključuje osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom", navodi se u nacrtu zaključaka i dodaje da je "normalizacija odnosa suštinski uslov na evropskom putu za obe strane, te da one "rizikuju da izgube važnu priliku u slučaju nedostatka napretka".

(Beta, 10.23.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »