Krkobabić: Kanal Dunav - Tisa - Dunav je razvojna šansa Srbije

Beta 24.10.2023

 Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije (PUPS) - Solidarnost i pravda Stefan Кrkobabić izjavio je danas da je "kanal Dunav - Tisa - Dunav nesumnjivo, velika razvojna šansa Srbije", kao i da "pola miliona hektara žedne poljoprivredne zemlje čeka na njegovu revitalizaciju".
Kako je saopšteno iz PUPS - Solidarnost i pravda, Krkobabić je rekao da je "reč o investicionom poduhvatu koji bitno menja startnu poziciju poljoprivredne proizvodnje, ali i ekonomije zemlje u celini".

On je podsetio da je kanal Dunav - Tisa - Dunav "bio i ostao najveći investicioni projekat na teritoriji SFRJ", kao i da sistem služi za odvodnjavanje unutrašnjih voda, navodnjavanje, odbranu od poplava, snabdevanje vodom, plovidbu, ribarstvo i turizam.

Prema njegovim rečima, trenutno se kanalom Dunav - Tisa - Dunav navodnjava 50.000 hektara, dok je njegov potencijal do deset puta veći jer je projektovan za navodnjavanje 500.000 hektara, i za odvodnjavanje milion hektara.

Кrkobabić je zaključio da bez navodnjavanja nema visokoproduktivne poljoprivrede, kao i da PUPS smatra da u vremenima velikih ekonomskih izazova "takvi kapitalni investicioni projekti imaju puno opravdanje".

(Beta, 10.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »