Miščević: 2030. nije obećanje za proširenje EU nego postavljen cilj

Beta 24.10.2023

Ministarka za evrointegracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas Brdu kod Kranja da 2030. godina nije obećanje za proširenje Evropske unije, nego potencijal i formulisanje krajnjeg datuma.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je ranije na otvaranju Bledskog strateškog foruma da Evropska unija treba da bude spremna da prihvati nove članice do 2030. godine. 

"Mi smo to razumeli kao metu, kao potencijal, kao kapacitet, kao cilj, ne kao obećanje. Volela bih da možete da razumete kako teško može biti da konstantno pregovarate bez krajnjeg datuma", rekla je ona na panelu Proces evrointegracija i EU strategija za dunavski region.

Panel je održan u okviru 12. foruma Strategije EU za dunavski region (EUSDR) u Brdu kod Kranja.

Miščević je dodala da je Strategija "ekstremno dobar primer" kako članice EU i zemlje kandidati mogu ravnopravno da sarađuju i naprave promenu, te da je to "jak argument" kako Zapadni Balkan može da doprinese EU.

"Iza svega očiglednog što EUSDR pruža, ja Strategiju vidim kao format za usporstavljanje veoma snažnog regionalnog grupisanja, grupa zemalja sa istim interesom, ujedinjuje nas proces evrointegracije, a delimo i region u kome živimo", rekla je ona.

Dodala je i da se formira grupa eksperata sa Zapadnog Balkana koji su dugo u procesu evrointegracija kako bi pomogli "novoj trojci" - Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

"Kreiramo grupu eksperata koji su već u procesu dosta dugo da podele naše iskustvo, podstaknu proces integracija te tri zemlje, da ne ponavljaju naše greške", rekla je ona.

Miščević kaže da su greške uglavnom politički problemi nerešeni među državama iz devedesetih koji povremeno "iskoče".

Ona je rekla i da treba da postoji razumevanje da se reforme ne sprovode jer neko traži nego da su potrebne državi kako bi se približila zajedničkom tržištu EU.

(Beta, 10.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »