Vučić: Papir koji je petorka donela je veoma dobra osnova za formiranje ZSO

Beta 26.10.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da je liderima EU, Nemačke, Francuske i Italije rekao da je Beograd spreman da primeni sve dogovore postignute u dijalogu sa Prištinom, ali da ne može da pristane na članstvo Kosova u UN i na prihvatanje kosovske nezavisnosti.

Posle šestočasovnih razgovora sa evropskih posrednicima, koji su se odvojeno sastajali i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Vučić je rekao da je papir koji je "velika petorka" donela 21. oktobra u Beograd i Prištinu "dobra osnova" za nastavak rada i formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

"Taj papir se odnosi isključivo na formiranje ZSO, ali ne mogu da govorim o detaljima. Mi smo rekli da je taj papir veoma dobra osnova i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu, uz ogradu sa kojom sam i danas upoznao lidere tri najmoćnije zemlje, a to je da ne možemo da prihvatimo članstvo Kosova u UN i prihvatanje nezavisnosti Kosova", kazao je Vučić.

Naveo je da je danas "jasno rekao" da Srbija želi da primeni sve sporazume postignute u dijalogu od 2013. godine do ovogodišnjih dogovora iz Brisela i Ohrida.

"Uvek smo isticali da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN ni nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo ono što je dogovoreno. Potpuno smo spremni za formiranje ZSO, ali mislim da je danas svima jasno ko koči napredak", dodao je.

(Beta, 10.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »