BBC vesti na srpskom

NBA liga i košarka: Jokićev Denver krenuo u odbranu titule, veliki trejdovi i Viktor Vembanjama menjaju odnos snaga

Leto su obeležile velike razmene, dolazak u ligu Viktora Venbanjame, francuskog košarkaša, koga mnogi smatraju jednim od najvećih talenata koji je došao u NBA ligu u ovom veku.

BBC News 28.10.2023  |  Nesta Mekgregor - BBC Sport
Victor Wembanyama, LeBron James and Chet Holmgren
Getty Images
Viktor Vembanjama (levo), Lebron Džejms i Čet Holmgren bio trebalo da nas impresoniraju tokom ovogodišnje NBA sezone

Teško je poverovati da su prošla samo četiri meseca od kada su Denver Nagetsi osvojili NBA titulu, do koje ju je odveo srpski košarkaš Nikola Jokić.

U junu mesecu, dok su još uvek letele konfete po parketu i dok je šampanjac natapao dresove košarkaša, košarkaški stručnjaci su nagoveštavali da bi dominacija Nagetsa mogla da potraje i narednih godina.

Bogovi košarke su, međutim, očigledno imali drugačije planove.

Bilo je ovo leto blokbaster razmena, a generacijski talenat, koji izgleda da opravdava takav publicitet, i virtuozne igre nekih starijih zvezda tokom pripremnog dela sezone, otvorili su ovogodišnju šampionsku trku i učinile je neizvesnom.

Srbija će, pored Jokića, imati još nekoliko predstavnika - Bogdana Bogdanovića, igrača Atlanta Hoksa, koji započinje sedmu sezonu u NBA ligi, Nikola Jović po drugi put počinje sezonu u Majamiju, Aleksej Pokuševski ulazi u treću sezonu sa Oklahomom, gde mu se ovog leta pridružio Vasilije Micić, a u ligi će debitovati i Filip Petrušev, bivši igrač Crvene zvezde i novi centar Filadelfije.

NBA liga ušla je u novu sezonu, koju su otvorili Jokićevi Nagetsi i Los Anđeles Lejkersi u reprizi finala Zapadne konferencije, a BBC Sport analizira igrače i timove koji će imati šta da kažu o tome u čijim će rukama završiti trofej Lerija O'Brajena na kraju trke.

Viktor Vembanjama: Novo čudo San Antonio Sparsa

Victor Wembanyama
Getty Images
Viktor Vembanjama, prvi pik sa ovogodišnjeg NBA drafta

Novog igrača u NBA ligi obično poredimo sa bivšim zvezdama, a ako ste rođeni pod srećnom zvezdom, onda i sa nekim od istinskih velikana.

Ali to nije slučaj sa Viktorom Vembanjamom. Jednostavno, takvog igrača nikada nije bilo u 78 godina dugoj istoriji NBA takmičenja.

Devetnaestogodišnji Francuz, prvi pik sa ovogodišnjeg NBA drafta, ima sve.

Vembanjama je visok 221cm, iako neki veruju da je i viši od toga. Elitni je bloker, a poseduje i izuzetnu tehniku kontrole lopte i brzinu kakvu obično ispoljavaju bekovi.

„Stiže nam Noć veštica, ali ukoliko ste igrač protivničkog tima, onda ne postoji strašnija stvar od Vembanjame", kaže za BBC Sport Mo Munsi, NBA analitičar i domaćin podkasta Hoop Genius.

„Nikada nismo videli tako agilnog igrača njegove visine. Tokom predsezone smo videli kako igra, kako bez gledanja dodaje loptu - on radi sve".

„Ne očekujem da će Sparsi imati bog zna kakvu sezonu, ali očekujem da če ovo biti sjajna godina za njegov razvoj".

„Ako predsezona daje bilo kakve indikacije o tome kako će izgledati ovaj 19-godišnjak, onda bi kompletna NBA liga trebalo da se zabrine".

„I svima bi bilo bolje da sada osvoje svoja prvenstva, jer kada on uđe u najbolje godine, biće kasno".

Čet Holmgren: Novajlija Oklahoma Siti Tandera, koji to nije

Godinu dana pre Vambanjame, na NBA draftu izabran je Čet Holmgren.

Ovaj 21-godišnjak je takođe viši od 213cm, a bio je i drugi pik, a prošlu sezonu morao da gleda sa klupe, nakon povrede stopala koja ga je onemogućila da bude na parketu.

Ričard Džeferson, bivši NBA šampion i analaitičar na televiziji ESPN, veruje da će Holmgren pre Vembanjame biti proglašen za novajliju godine.

„Mislim da uvek postoji mala prednost kod igrača koji su propustili sopstvenu ruki sezonu", rekao je Džeferson.

„To igraču daje celu godinu da radi sa timom, punih godinu dana da se navikne na sistem, na treninge i ispravnu ishranu".

Lebron Džejms: 21. sezona i novi pohod na titulu sa Lejkersima

Šta kažete na ovu činjenicu - LeBron Džejms je prvu NBA utakmicu odigrao pre nego što se Vembanjama rodio.

Sada 38-godišnjak, četvorostruki NBA šampion ulazi u svoju 21. sezonu u ligi u kojoj je najbolji strelac svih vremena.

Iako možda više nije onakva napadačka sila kao nekada, veruje se da, ukoliko njegovi saigrači - a naročito Entoni Dejvis - naprave pomak, Lejkersi mogu da budu ozbiljni kandidati za titulu.

„Odmarao se tokom ove pauze i noge su mu sveže i odmorne", rekao je Munsi.

„Tokom 82 sezonske utakmice igrači mogu da se istroše, da navuku neke sitne i dosadne povrede, prime neki udarac tu i tamo.

„Zato je važno da Lejkersi imaju izbalansiran tim da bi on ostao svež za plej-of", dodaje

Demijan Lilard: Zvezda letnje pijace i novi adut Milvokija u borbi za trofej

Damian Lillard
Getty Images
Demijan Lilard je 11 godina proveo u Portland Trejlblejzersima pre nego što je posle razmene igrača završio u Milvoki Baksima

Jedna od tema o kojoj se najviše raspravlja u krugovima ljudi koji vole košarku je ko je najbolji košarkaš koji nikada nije osvojio šampionski prsten?

Najčešće se pominju Alen Ajverson, Čarls Barkli i Patrik Juing.

Baš kao i Demijen Lilard koji je bio član Portland Trejlblejzersa od 2012. godine. Tim je najčešće bio van plej-of nadmetanja bez obzira na veliki trud 33-godišnjaka, a mnogi su se pitali i da li će ga njegova lojalnost zadržati u timu i debati koja se tiče 'najboljeg koji nikada nije uspeo'.

Međutim, prošlog meseca se dogodila promena jer je on trejdovan u Milvoki Bakse. Novo uparivanje Lilarda i Janisa Adetokumba je uzbudljiv projekat, naročito kada znamo da je Adetokumbo maltene sam Baksima doneo titulu 2021. godine.

Opšti je stav da će ovaj tim biti jako teško pobediti ukoliko se uspostavi balans između napada i odbrane.

Koji su favoriti i kakve su šanse Jokićevog Denvera?

Delovi navijačkog korpusa Nagetsa i dalje slave titulu osvojenu sredinom juna, i to s pravom.

Nikola Jokić je bio nezaustavljiv predvodeći ovu franšizu u osvajanju njihove prve NBA titule pobedom nad Majami Hitom.

Iako se centar iz Srbije u široj javnosti smatra najboljim igračem u ligi, njegov tim se ne smatra prvim favoritom u trci za trofejom, već stručnjaci veće šanse daju Bostonu i Milvokiju.

Tim su napustili Brus Braun i veteran Džef Grin, koji su prošle sezone imali važne uloge, a Denver se oslonio na mlade igrače, koji će pokušati da popune tu prazninu.

Ipak, Džamal Mari i Majkl Porter, dve najveće zvezde tima uz srpskog centra, ovoga puta u sezonu ulaze zdravi, za razliku od prethodnih godina kada su imali probleme sa povredama.

Boston Seltiks i Feniks Sans su favoriti da osvoje glavnu nagradu ove sezone. Seltiksi su pojačali sastav tima, doveli plejmejkera Džrua Holideja, ol-star igrača iz prošle sezone, da igra zajedno sa Džejsonom Tejtumom i Džejlenom Braunom.

Sansi imaju svoju 'veliku trojku' u Kevinu Durentu, Devinu Bukeru i Bredliju Bilu i oni će sasvim sigurno imati napadački potencijal da zadaju glavobolju svih defanzivaca u ligi.

A šta je sa debatom o svetskim prvacima'?

NBA sezona je uvek iscrpljujuća. Samo u regularnom delu sezone svaki tim odigra po 82 utakmice. Put do titule prvaka sveta je dugačak.

Američki atletičar Noa Lajls je početkom ove godine započeo debatu o tome da li bi NBA timovi koji osvoje titulu trebalo da nose i naziv svetskih prvaka ukoliko se takmiče u domaćoj ligi.

„Mi smo severno-američka liga, ali imamo najbolje igrače na svetu", rekao je Mark Tejtum, zamenik NBA komesara za BBC Sport.

„Imamo najbolje kamerunske igrače, najboljeg francuskog igrača, najboljeg kanadskog košarkaša…Suprotstavio bih ove igrače bilo kom timu na svetu".

„Bilo mi je sve to komično. Bila je to smešna rasprava".

Najbolji od preostalih timova

Stephen Curry
Getty Images
Stephen Curry is a seven-time NBA All Star and won Olympic gold with the United States team in 2020

Stavljanje Stefa Karija i Golden Stejt Voriorsa u ovu kategoriju zvuči donekle i kao nepoštovanje, ali je i potvrda o snazi ove lige.

Kari je verovatno najbolji šuter u istoriji ove igre, čovek koji drži rekord u broji postignutih trojki.

Ali, da li su zlatne godine Voriorsa ostale za njima?

Kari, Klej Tompson i Drejmond Grin, trojac koji čini jezgro ovog tima, osvojio je titule 2015, 2017, 2018. i 2022. godine.

Mnogi veruju da ovog puta neće uspeti zbog nedostatka visokih igrača.

Voriorsi nisu uspeli da to reše ni putem drafta, niti su ovog leta doveli pravog centra preko razmena sa drugim ekipama.

U međuvremenu, Džoel Embid, prošlosezonski najkorisniji igrač (MVP), moraće da obavi razgovor sa menadžmentom Filadelfija Seventisiksersa.

Oni ovu sezonu počinju bez Džejmsa Hardena, koji nije uspeo da nađe zajednički jezik sa nekim od članova uprave kluba.

Što se tiče Dalas Maveriksa, oni su opet pucali iz prazne puške.

Takav rasplet će ponovo pokrenuti pitanja o kompatibilnosti Luke Dončića i Kajrija Irvinga.

I na samom kraju, Ben Simons iz Bruklin Netsa je ponovo na parketu.

Australijanac koji je bio prvi pik na draftu 2016. godine, propustio je polovinu prošle sezone zbog povrede, ali i zbog problema van terena.

Ovaj 27-godišnjak je elitni odbrambeni igrač, ali čini se da je i on uspeo da uđe u dobru šutersku formu pred sam početak sezone.

Ukoliko takmičarski mečevi budu nastavili da prate viđeno tokom pripremnih mečeva, onda je pred nama uzbudljiva sezona.

Regularna sezona počela je 24. oktobra, a završava se 14. aprila, posle čega počinje doigravanje i borba za titulu.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 10.28.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Zabava, najnovije vesti »