Jovanović (Narodna stranka): Nije kasno da se desnica ujedini za izbore

Beta 01.11.2023

Portparol i šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da nije kasno da se stranke desnice ujedine i zajedno nastupe na izborima, jer je za dobar rezultat neophodno da nijedan glas ne bude rasut, i da je moguće postići dogovor u narednih nekoliko dana.  

"Srbija je u delikatnoj situaciji u vezi sa Kosovom i Metohijom, ugrožen je teritorijalni integritet, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u Beogradu zatražila da Srbija defakto prizna samoproglašeno Kosovo kao nezavisnu državu. U takvoj situaciji je vrlo neodgovorno da se patriotske stranke svađaju na koliko će lista nastupiti izbore. Važno je da sarađujemo u cilju zaštite državnih i nacionalnih interesa", rekao je Jovanović za N1.

On je ocenio da nijedan građanin Srbije neće imati razumevanja ako te stranke ne nastupe zajedno.

"Sve državotvorne stranke moraju nastupiti jedinstveno kada je država ugrožena", dodao je Jovanović.

Jovanović je ukazao da je problem na desnici oko ujedinjenja nastao oko pitanja kako nastaviti posle izbora i da li će biti prostora za prelaznu vladu".

"Mislim da taj prostor postoji, jer nemamo drugih partnera u opoziciji zato što ne možemo da sarađujemo sa režimom Aleksandra Vučića. Kada dođe do promene Vučićevog režima mora se formirati tehnička, odnosno prelazna vlada koja će organizovati slobodne i fer izbore u relativno kratkom roku, možda i za šest meseci", rekao je Jovanović.

On je istakao da je izuzetno važno da ta prelazna vlada "ne završi prljavi posao koji Vučić nije stigao da uradi".

"Patriotske stranke bi trebalo da nastupe ujedinjeno kako ta prelazna vlada ne bi taj rok iskoristila za priznavanje 'Kosova' i one će biti garant da se to neće dogoditi i da francusko-nemački plan neće biti prihvaćen. Prelazna vlada ne smela ni da dozvoli iskopavanje litijuma niti rasprodaju prirodnih bogatsava", rekao je Jovanović.

Jovanović je dodao da "u prozapadnoj koaliciji, nažalost, postoje i stranke koje su se izjasnile za prihvatanje francusko-nemačkog plana", i da je zato važno da u prelaznoj vladi budu zastupljene i stranke državotvorne opozicije.

(Beta, 11.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »