Koalicija NADA najavila akciju kojom žele da dođu do nacionalnog pomirenja

Beta 08.11.2023

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović rekao je novinarima ispred Spomen sobe nekadašnjem komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu Mihailoviću u Beogradu, čiji je unuk, da srpski narod i država "ne mogu krenuti napred ako se ne napravi nacionalno pomirenje".

"Nema nikakvog razloga da se unuci i potomci junaka iz Drugog svetskog rata sukobljavaju", izjavio je Mihailović.

Prema njegovim rečima, postojalo je "mnogo laži" u istorijskim činjenicama.

"Mnogi na veštačkim sukobima uživaju velike privilegije na štetu srpskog naroda", ocenio je Mihailović.

Naveo je primere nacionalnog pomirenja koji su se dogodili u Rusiji i Španiji, dodajući da je ubeđen da će na "istinskim istorijskim činjenicama" unuci i praunuci antifašista biti složni i voditi Srbiju.

Upitan da li druga strana želi "pomirenje", Mihailović je kazao za one koji "kritikuju bez argumenata", da "knjigu koju najoštrije osuđuju, nisu ni čitali".

"Za njih je laž zacementirana i oni neće više da preispituju šta je istina", ocenio je predsednik POKS-a i naveo da se protiv takvih pojava treba boriti.

Predsednik Nove DSS Miloš Jovanović naveo je da se mnogo prašine i polemike podiglo oko Spomen sobe Dragoljubu Mihailoviću, uz ocenu da to znači da još uvek nema konsenzusa oko događaja iz Drugog svetskog rata.

Ocenio je da nacionalno pomirenje "nije ni na vidiku", kao i da danas ne postoji konsenzus oko brojnih važnih nacionalnih pitanja.

"Mi mislimo da je to posledica veka lutanja kroz jugoslovenstvo i komunizam i da nismo došli do tog saglasja u vezi sa sudbinom našeg naroda", naveo je Jovanović.

Dodao je da je potrebno da svi rade na tom pomirenju, kao i da je država odavno morala da radi na toj vrsti "afirmacije i istorijske istine".

Inicijator otvaranja Spomen sobe ispred udruženja "Naša Drina" i doskorašnji poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Igor Braunović ocenio je da su otvaranjem tih prostorija "postigli cilj i pogodili pravo u metu".

"Da ova soba bude inicijalno mesto našeg okupljanja i sabora, bez obzira na naše političke razlike", rekao je Braunović.

Nekadašnji komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljub Mihailović osuđen je 1946. godine na smrt zbog ratnih zločina i kolaboracije sa nacističkom nemačkom, nakon čega je streljan.

Viši sud u Beogradu rehabilitovao ga je u maju 2015. godine, navodeći da je suđenje Mihailovići bio "političko-ideološki proces komunističkog režima, a sudsko veće nije bilo nadležno da se bavi utvrđivanjem činjenica da li je bio ratni zločinac".

Spomenik i Spomen soba Dragoljubu Draži Mihailoviću otvoreni su 17. oktobra ove godine, na mestu njegove nekadašnje kuće u Bregalničkoj ulici u Beogradu.

(Beta, 11.08.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »